Ex-patiënte vecht tegen taboe bij moslims. “Sommige mannen willen scheiden wanneer hun vrouw borstkanker heeft”

Ex-patiënte vecht tegen taboe bij moslims. “Sommige mannen willen scheiden wanneer hun vrouw borstkanker heeft”

Khadija Chentouf wil haar kracht overbrengen naar anderen. Foto: amg

Sint-Jans-Molenbeek / Brussel -

De Molenbeekse Khadija Chentouf is gestart met een sensibiliseringsactie tegen borstkanker voor vrouwen met een migratieachtergrond. “Ik wil het taboe rond borstkanker in de moslimwereld doorbreken.”

De organisatie Talk&Walk Pink organiseert drie weekends actiedagen in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek om vrouwen met een migratieachtergrond te sensibiliseren over borstkanker. De actiedagen zijn een initiatief van Khadija Chentouf, een Molenbeekse die enkele jaren geleden zelf streed tegen borstkanker en recent ook enkele naasten verloor aan de ziekte.

“Ik kreeg borstkanker in 2014. Je hoort daar dikwijls over maar je denkt nooit dat het jou kan overkomen. Ik dacht echt dat ik ging sterven, het was als een elektroshock voor mij.”

Chantouf werd in het Sint-Pieter-ziekenhuis succesvol behandeld. Maar twee maanden geleden sloeg het noodlot terug toe. Khadija verloor toen drie mensen in haar naaste omgeving aan borstkanker.

In behandeling

“Ik speelde al langer met het idee om iets te doen om vrouwen met een migratieachtergrond te sensibiliseren over borstkanker, maar de maanden daarvoor zat ik nog in mijn behandeling. Ik wilde mij daarvoor inzetten op het moment dat ik me zelf terug beter voelde. Na het slechte nieuws van deze drie dierbaren ben ik gestart met het opzetten van deze campagne.”

Het doel van de campagne is om moslimvrouwen én -mannen, die vaak slecht geïnformeerd zijn over de ziekte, bewust te maken over de gevaren van borstkanker en hen in te lichten over hoe ze de ziekte snel kunnen opsporen.

Taboe

“Er heerst in deze gemeenschap nog een taboe over borstkanker. Sommige vrouwen zullen het niet uitspreken dat ze borstkanker hebben. Dat is gewoon een cultureel probleem. Een meerderheid van de gemeenschap denkt als ze over borstkanker spreken, dat dat een schande is. Sommige mannen willen zelfs scheiden als ze te weten komen dat hun vrouw borstkanker heeft.”

Twee weekends geleden nodigde Khadija enkele wetenschapsters uit die uitleg gaven over kanker. En afgelopen zondag vonden er activiteiten plaats zoals een wandeling, concerten en kinderactiviteiten in het Marie-José park in Sint-Jans-Molenbeek.

“Ik heb een sterk karakter en ben ook zeer open. Ik voel dus dat het aan mij is om deze campagne trekken, want niet iedereen die borstkanker heeft gehad, heeft die kracht.”

Boodschap

“Een half jaar geleden kon ik dit ook niet opbrengen, maar nu kan ik wel de boodschap overbrengen. Ik wil de kracht die ik momenteel heb, overbrengen naar anderen en het taboe proberen te doorbreken. Deze campagne geeft me voldoening en ik zal niet stoppen totdat meer moslimvrouwen met hun ziekte naar buiten durven komen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio