Fotograaf Dirk Braeckman eerste ereburger

Fotograaf Dirk Braeckman eerste ereburger

Dirk Braeckman, ereburger. Foto: osw

Waarschoot -

Fotograaf Dirk Braeckman is gehuldigd als eerste ereburger van de gemeente. Zelf solliciteerde hij naar een nieuwe functie: die van nachtburgemeester.

Dirk Braeckman is Waarschotenaar in hart en nieren. Hij groeide op en woont nog steeds op de Leest, met zijn ouders: Aline en Albert. De binnenkort 60-jarige kunstfotograaf veroverde de wereld met zijn foto's. Zo won hij onder meer het vertrouwen van Jan Hoet en koningin Paola, maar dit jaar kende hij zijn absolute hoogtepunt. Zijn werken werden de Belgische inzending voor de Bïenale van Venetië. Toch was Dirk niet voorbestemd om fotograaf te worden. Toen hij de plaatselijke fotograaf Medard Bonamie bezig zag wist hij meteen: ‘nee dat niet!’ Maar jeugdvriend Willy Pauwels overtuigde hem toch om te gaan fotograferen. Gaandeweg zocht hij zijn weg, maar op zijn eigen manier.

Dirk Braeckman is de allereerste die de eer te beurt valt om geëerd te worden als ereburger van Waarschoot Maar in zijn bedankingsspeech solliciteerde de nachtraaf naar een nieuwe positie: die van nachtburgemeester. “Ik weet niet of ik nu overal op café moet getrakteerd worden, of omgekeerd. Maar ik ben heel fier en omgekeerd ook, de gemeente is fier op mij en daar ben ik blij om.” In september wordt oud-wielrenner Johan De Muynck, die veertig jaar geleden de ronde van Italië won, de tweede ereburger.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio