Federale ambtenaren leggen vandaag het werk neer: “Nog geen reactie gekregen van Vandeput”

Federale ambtenaren leggen vandaag het werk neer: “Nog geen reactie gekregen van Vandeput”

Foto: BELGA

Brussel -

Het lijkt erop dat de staking van maandag bij de federale ambtenaren vrij algemeen wordt opgevolgd. Dat zegt nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten Marc Saenen maandag om iets na 11.00 uur. De vakbondsman drukt ook opnieuw zijn teleurstelling uit tegenover minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput, die volgens de vakbond nog niet gereageerd heeft op de staking. “Ik roep de minister op om bij de volgende onderhandelingsronde op woensdag zelf aanwezig te zijn”, aldus Saenen.

“Het is vrij moeilijk om een overzicht te krijgen van wie er staakt. Ik ben net in Brussel geweest en ben nu onderweg naar Antwerpen, en ben vooral aan het zoeken naar wat er niet is”, zegt hij. “Ik zie veel lege parkings, de stations zijn leeg en ik heb veel leveranciers tevergeefs zien aankloppen bij overheidsinstellingen. Het lijkt er dus op dat de staking vrij algemeen is.”

De vakbonden hebben niet opgeroepen om stakingsposten te installeren. “Dat leek ons niet opportuun, dus de stakende ambtenaren blijven vooral thuis”, zegt de ACV-secretaris nog.

Met de staking willen de bonden protesteren tegen de “aanvallen” van Vandeput op het ambtenarenapparaat, zoals het afbouwen van de vaste benoeming, het beknibbelen op hun verlofregeling of het invoeren van interimarbeid.

Nog geen reactie

Federale ambtenaren leggen vandaag het werk neer: “Nog geen reactie gekregen van Vandeput”
Steven Vandeput. Foto: Photo News

De vakbonden hebben nog geen reactie gekregen van minister Vandeput, aldus Saenen nog. “Een normale minister zou toch contact nemen met de vakbonden als er een oproep wordt gelanceerd voor een staking bij 70.000 ambtenaren.” Saenen roept de minister dan ook op om woensdag, tijdens de volgende onderhandelingsronde, zelf aanwezig te zijn.

Er wordt gestaakt in de federale overheidsdiensten, de sociale zekerheidsinstellingen, de federale wetenschapsinstellingen maar ook de gevangenissen of de gesloten centra.

Volgens Silvana Bossio van de Franstalige christelijke vakbond CSC worden folders uitgedeeld “aan het weinige personeel dat aan het werk is” op het Hortaplein en voor de Financietoren in Brussel, net als voor het justitiepaleis in Namen en in Marche-en-Famenne.

Volgens Bossio “wordt er ook gestaakt bij 100 procent van de gesloten centra”, is de werking bij de federale pensioendienst en bij financiën verstoord en zijn veel RVA-kantoren gesloten of loopt de werking vertraging op. Ook bij de douane in Antwerpen is de werking vertraagd, aldus Bossio, en ook bij de civiele bescherming wordt de staking goed opgevolgd. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS) laat op zijn website weten beperkt operationeel te zijn door de staking.

In de gevangenissen is in Vlaanderen 20 procent van het personeel aan het werk, in Wallonië 50 procent of minder, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. In de gevangenis van Hoei is iedereen aanwezig, klinkt het nog.

Corrigeer

MEER NIEUWS