Seks & Relaties

Op zoek naar de ware? Je herkent hem aan zijn stevige handdruk

Op zoek naar de ware? Je herkent hem aan zijn stevige handdruk

Foto: Shutterstock

Vrouwen die klaar zijn om zich te settelen, trouwen vaker met een man met een stevige handdruk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Columbia in New York.

Een team wetenschappers van de universiteit analyseerde met een vigorimeter de handdruk van 5.000 inwoners van het Noorse stadje Tromso, allemaal tussen de 59 en 71 jaar. Hun proeven, gepubliceerd in het vakblad SSM-Population Health, leidde tot een opvallende conclusie.

Sterke partner

Volgens de bevindingen zien vrouwen een krachtige handdruk onbewust als een voordeel als ze een huwelijkspartner kiezen. “Onze resultaten suggereren dat vrouwen op zoek zijn naar een man die kracht en vitaliteit uitstraalt”, zegt hoofdonderzoeker Vegard Skirbekk, verbonden aan het Columbia Ageing Center. Meer nog: de vorsers ontdekten dat de ongetrouwde mannen vaker een slap handje gaven in vergelijking met de stevige handdruk van getrouwde heren. De studieresultaten suggereren ook dat een sterke grip wordt gezien als een indicator van iemands vermogen om sociaal actief en gezond te zijn.

Extra voordelen

Maar er zit nog meer in een handdruk dan je denkt. Volgens de medische faculteit van de universiteit van Harvard is de grijpkracht een nuttig hulpmiddel bij het bepalen van het risico op een hartaanval of beroerte. Een zachte handdruk kan immers duiden op een zwakkere spierkracht. “De methode is zo nuttig dat het een betere voorspeller is van overlijden of hart- en vaatziekten dan bloeddruk”, zeigen onderzoekers in 2015. Onderzoekers aan de universiteit van Manchester ontdekten dan weer dat een sterke greep vaak een teken is van betere vaardigheden om problemen op te lossen, een beter geheugen en een snel reactie vermogen.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees