Mama

Vraag voor de Wetenschap

“Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochtertje van 2,5 jaar mij niet vergeet wanneer ik straks sterf aan kanker?”

“Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochtertje van 2,5 jaar mij niet vergeet wanneer ik straks sterf aan kanker?”

Themabeeld. Foto: Chema Photo on Unsplash

We werden er even stil van toen we deze ‘vraag voor de wetenschap’ onder ogen kregen. Hoe zorg je ervoor dat je jonge zoon of dochter ook na je overlijden nog herinneringen aan jou overhoudt? We vroegen het Veerle Coupez, docente palliatieve zorg aan de Howest.

Het is niet meteen een onderwerp waar je een luchtig gesprek over voert op een avondje uit, maar voor heel wat mensen het een pijnlijke realiteit: terminaal ziek zijn en het afscheid moeten plannen van je familieleden of kinderen. Hoe ga je te werk, wat kan je wel en niet doen, en vooral: hoe zorg je ervoor dat je kinderen je niet vergeten?

“Ik vind dit een zeer moeilijke vraag”, klinkt het bedachtzaam bij Veerle Coupez, docente palliatieve zorg aan de Howest. “Omdat het enerzijds gaat over zelf afscheid nemen van het leven, maar anderzijds ook over de rouw bij het kind in kwestie zelf.”

Afscheidskoffers

Moeilijk en gevoelig, maar niet onmogelijk, zo blijkt al snel. “We kennen natuurlijk het fenomeen van de afscheidskoffers, dat werkt zeer goed. Daarin kan de moeder of vader brieven, foto’s en andere herinneringen meegeven aan het kind. Ook brieven die bijvoorbeeld enkel op hun verjaardag geopend mogen worden. Of bij hun huwelijk.”

Het zit hem echter in de uitwerking van de afscheidskoffers, die maakt of zoiets ook echt heilzaam kan werken, zegt Coupez. Zelf is ze geen fan van de online versies die op vooraf bepaalde data in de toekomst mails of andere meldingen sturen naar het kind.

“Dan laat je het kind geen keuze meer. Je moet enerzijds wel genoeg foto’s en je levensverhaal achterlaten, maar anderzijds moet je je kind de tijd gunnen dat door te nemen wanneer zij er klaar voor zijn. Het kan heel mooi zijn om je kind een brief te geven voor zijn of haar huwelijksdag, en er zullen die dag wel gevoelens van gemis zijn, maar misschien heeft je kind er aan het begin van die dag wel geen nood aan om zo met dat gemis geconfronteerd te worden.”

Daarom worden vaak afspraken gemaakt met familieleden om dergelijke brieven of geschenkjes af te geven wanneer de tijd rijp is. Misschien niet aan het begin van de trouwdag, maar op het einde. Of enkele dagen later.

Niet alleen brieven

Het is natuurlijk niet iedereen gegeven om zijn hele levensverhaal neer te pennen in een resem brieven. Daarom kiezen ouders soms ook voor andere manieren om die afscheidskoffer te vullen: “Ik heb een moeder gekend die kinderliedjes had opgenomen voor haar dochter, in de hoop dat zij die ooit voor haar kinderen zou kunnen afspelen.”

Anderen kiezen er dan weer voor om geschenkjes te voorzien op bepaalde punten in het leven van hun kind of stellen samen met hun jonge kind al knutselend een afscheidskoffer samen. En voor heel jonge kinderen geven ouders soms hun babydekentje mee, omdat die geur toch vaak erg samenhangt met de herinnering aan hun ouders.

 

Vraag voor de Wetenschap

Veertig dagen lang proberen Het Nieuwsblad en een groep Vlaamse wetenschappers een vraag te beantwoorden waarvan je wakker ligt. Heb je zelf een boeiende wetenschapsvraag? Dan kan je die insturen via deze link. Wij zoeken een expert, die ons vervolgens schetst wat er al over geweten is.

Met ‘Vraag voor de wetenschap’ proberen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en Het Nieuwsblad de wetenschap dichter bij de burger te brengen. De ingestuurde vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. De campagne is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van Vlaams minister Muyters, bevoegd voor wetenschap en innovatie, in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S