Noodweer in Zwitserse Alpen: vier bergwandelaars en twee alpinisten overleden

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

Vier bergwandelaars en twee alpinisten zijn om het leven gekomen in de Zwitserse Alpen. Vijf anderen verkeren nog in levensgevaar. De vier wandelaars maakten deel uit van twee groepen van veertien Duitse, Franse en Italiaanse skiërs, die verrast werden door een storm. De twee alpinisten waren meer naar het oosten bezig met een beklimming in de omgeving van de berg Mönch toen ze overvallen werden door het slechte weer.

De veertien moesten de nacht van zondag op maandag doorbrengen onder de blote hemel bij ijzige koude op een hoogte van 3.270 meter, aldus de politie. De slachtoffers moeten nog worden geïdentificeerd.

De groep was bezig met een wandeltocht in de regio Pigne d’Arolla. Ze kwamen terecht in slecht weer en raakten niet meer tot de skihut Cabane des Vignettes op 3.157 meter hoogte. Ze moesten zo de nacht doorbrengen op een hoogte van 3.270 meter.

De wandelaars waren onderweg in twee groepen, een groep van tien onder wie een berggids en een groep van vier. Beide groepen waren vertrokken van de hut Cabane des Dix op 2.928 meter hoogte. De uitbater van de hut waar ze zondag hadden moeten aankomen, sloeg maandagochtend alarm.

Zeven helikopters

De reddingsdiensten rukten met zeven helikopters uit. Toen zij aankwamen bij de onderkoelde wandelaars, was er al één omgekomen na een val. De anderen werden naar ziekenhuizen overgebracht, waar drie anderen aan de gevolgen van onderkoeling zijn overleden. Het parket is een onderzoek gestart.

Een stuk meer naar het oosten, op de grens van de kantons Wallis en Bern, werden twee jonge Zwitserse alpinisten verrast door het slechte weer bij hun beklimming in de omgeving van de Mönch. Hun verdwijning werd zondagavond al opgemerkt, maar door de moeilijke weersomstandigheden leverden de zoekacties niets op.

Uiteindelijk werden de lichamen van de twintigers maandagochtend gevonden. Ze kwamen waarschijnlijk om het leven door uitputting en koude, zei de politie.

Sinds het begin van het jaar zijn al meerdere dodelijke ongelukken als gevolg van noodweer en lawines te betreuren in de Zwitserse Alpen. Op 7 april verdween de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub, de topman van de retailgroep Tengelmann, nabij de Italiaans-Zwitserse grens terwijl hij in zijn eentje aan het trainen was voor de toerskiwedstrijd Patrouille des Glaciers.

Op 1 april kwamen drie Spanjaarden om door een lawine. In maart werden vier skiërs het slachtoffer van een lawine. In februari kwamen drie skiërs om het leven in het zuiden van Zwitserland.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees