Na dopingbekentenis geeft Westra ook toe dat hij een koers heeft gekocht en Nederlander beschuldigt ook Sagan

Na dopingbekentenis geeft Westra ook toe dat hij een koers heeft gekocht en Nederlander beschuldigt ook Sagan

Foto: AFP

Lieuwe Westra heeft tijdens zijn carrière niet alleen doping gebruikt, maar de Nederlandse ex-renner gaf in zijn biografie ook toe dat hij zijn eerste profzege heeft gekocht van een Duitser. “Ik zou sowieso verliezen en waagde het er op.” Ook Peter Sagan heeft zijn zege in Parijs-Roubaix gekocht, zegt Westra.

Tijdens de Arno Wallaard Memorial in 2009 waagde Westra zijn kans. “Ik was weg met Eric Bauman, een Duitse sprinter”, zegt de Nederlander in zijn nieuwe biografie. “Ik zou sowieso verliezen en waagde het erop. Moeilijk is het niet. Je rijdt kop over kop en in het voorbijgaan roep je een bedrag. ‘Duizend?’, probeerde ik. En hij knikte. Na de koers heb ik dat geld gepind. Zo simpel was het dus.”

Westra volgde daarmee het advies van toenmalig collega Aart Vierhouten. Die raadde de jonge Westra aan “om ervoor te zorgen dat er een overwinning achter zijn naam stond en daar desnoods voor te betalen.” Want, zo redeneerde Vierhouten, dat verdien je altijd terug bij je contractonderhandelingen.

Volgens Westra heeft Peter Sagan tijdens de finale van Parijs-Roubaix zijn medevluchter Silvan Dillier ook een som geld beloofd om tweede te worden. “Voor de tv zei ik meteen: die zal morgen met plezier naar zijn bankrekening kijken. Maar bewijs het maar eens, hé. Sagan heeft immers geld genoeg. Valsspelen? Ik vind van niet. Je moet het alleen niet te opzichtig doen”, besluit Westra.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.