Kampenhout wint eerste kanowedstrijd op kanaal

Het winnende team. Foto: evb

Kampenhout / Zemst -

Aan Kampenhout-Sas werd dinsdag het vaarseizoen afgetrapt met allerhande activiteiten, waaronder een kanowedstrijd tussen Zemst en Kampenhout. Toeschouwers konden een kijkje nemen in het vaartgebouw van W&Z.

Bootje varen aan Kampenhout-Sas is en blijft een toeristische topper. Jaarlijks op 1 mei kunnen geïnteresseerden met de boot van het Sas naar Boortmeerbeek en terug, ook dit jaar. Er stonden ook nieuwigheden op het programma. Zo kregen toeschouwers voor het eerst de kans om een kijkje te gaan nemen in het vaartgebouw aan het Sas. Ze kregen er een gegidste rondleiding. “Alle vaartbewegingen zoals het openen van bruggen over het kanaal Leuven-Brussel worden vanuit deze controlepost gecoördineerd. Per jaar staan we in voor ongeveer zevenduizend sluisbewegingen”, zegt Theofiel Van Hoof van W&Z (Waterwegen en Zeekanaal). Vanop het dak van het gebouw krijg je een mooi uitzicht over Kampenhout, Haacht, Boortmeerbeek en Tildonk.

Voor het eerst werd dinsdagnamiddag een ludieke kanowedstrijd over anderhalve kilometer georganiseerd tussen inwoners en enkele schepenen van Kampenhout en Zemst. Zemst verloor.

Fabian Hermans (21) uit Kampenhout nam deel. “We hebben de Kampenhoutse eer hoog gehouden, en dat zonder extra trainingen. Ik heb alleen ervaring door het kajakken op de Lesse”, zegt hij.

Aan Zemstse zijde klonk een ander verhaal. Een deelnemer werd in de aanloopstrook en dus nog voor het vertrek zeeziek. “Ik heb de tegenstanders dus moeten helpen, met gevaar voor eigen leven”, zegt Kampenhouts schepen van Toerisme Rudi Van Ingelgom (N-VA).

Schepenen Dirk Van Roey en Veerle Geerinckx (N-VA) uit Zemst blikken tevreden terug. “Zilver is niet slecht, de uitdaging was vooral de boot in evenwicht houden”, zegt Geerinckx. De schepenen willen echter revanche en nodigen Kampenhout uit op een kajakvaart op de Zenne, vermoedelijk eind juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio