“Eandis is schuldig aan dodelijke gasexplosie in Turnhout”

“Eandis is schuldig aan dodelijke gasexplosie in Turnhout”

Foto: HO

Turnhout -

Volgens het openbaar ministerie in Turnhout treft distributienetbeheerder Eandis schuld aan de gasexplosie in november 2015 in de Korte Veldstraat in Turnhout, waarbij twee bewoners om het leven kwamen. Het OM vorderde voor de rechtbank in Turnhout een straf met uitstel voor de onopzettelijke doding van de twee zeventigers.

Het openbaar ministerie is van oordeel dat het gaslek dat tot de explosie leidde, het gevolg was van een slechte aansluiting 8,5 jaar voordien. “Eandis maakte een ernstige fout door de gasleiding op een niet-professionele manier te plaatsen”, stelde de aanklager.

“Eandis is schuldig aan dodelijke gasexplosie in Turnhout”
Foto: HO

De advocaat van Eandis is een andere mening toegedaan. Volgens hem maakte het bedrijf geen fout. “Na installatie werd een gasdichtheidsproef uitgevoerd. En vier maanden voor de explosie bleek bij een toevallige steekproefcontrole dat er nergens in de straat gasverlies was. Waarschijnlijk werden nadien door iemand anders nog werkzaamheden uitgevoerd aan de leiding, want de verzegeling die na de explosie werd gevonden, is niet van Eandis.”

Behalve van onopzettelijke doding worden Eandis en twee werknemers van een onderaannemer ook verdacht van de onopzettelijke verwonding van drie stadsarbeiders. De drie raakten bij de gasexplosie gewond.

De uitspraak volgt op 30 mei.

Corrigeer

MEER NIEUWS