vtbKultuur doet ook mee aan KOM

Kunst Omdat het Moet... dat is ook stappen met Reinaert De Vos

U las het hier al eerder: een weekje "Kunst Omdat het Moet" is meer dan een tentoonstelling en performances op vier locaties. Het is ook af en toe eens een stapje in de wereld en in de geschiedenis zetten. Want ja, Lochristi is ook Reinaertgemeente, en dat verhaal op zich is natuurlijk ook kunst, meer nog: het is een hoogtepunt uit de wereldliteratuur. vtbKultuur organiseerde op 1 mei twee Reinaertwandelingen door Lochristi, een uitstap bedoeld voor de hele familie. Met 21 grote puzzelstukken deed de professionele storyteller uit Hulst, Jan Rubbens, het hele verhaal uit de doeken. En vossenstreken of niet: na een paar dagen druilerige regen, was het gisteren meteen weer genieten van een frisse lentezon.

"We hebben met de dubbele wandeling onze doelstelling zeker bereikt", zegt Paul Denis van vtbKultuur. "We hadden gehoopt op 30 deelnemers per groep, 's ochtends waren er 20 kinderen en 33 volwassenen, in de namiddag 24 kinderen en liefst 46 volwassenen. Het bewijst dat het Reinaertverhaal ook een jong publiek aanspreekt, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Jan Rubbens toonde ons het verhaal van de kant van de sluwe vos, maar nam ons zelf ook af en toe in de maling. Hij bracht het heel professioneel en ludiek. Ook onze eigen reuzen waren natuurlijk van de partij langs het drie kilometer lange parcours." De Reinaertwandelingen werden telkens afgesloten in Jeugdlokaal Orphanimo!! met een traktatie van het gemeentebestuur. En daar was behalve frisdrank natuurlijk een pittig Reinaertbiertje bij. 

Vrijdag en zaterdag gaat KOM opnieuw 'out of the box':  op 4 mei is er jazztrio Steiger met Lochristinaar Simon Raman (drums) die samen met collega's Gilles en Kobe met zelfgeschreven composities en vrije improvisaties aan de slag gaan. Soms een tikkeltje experimenteel en gedurfd. Ook te beleven in Orphanimo!! om 20 uur. Reserveren is noodzakelijk. Voormalig cultuurlaureate Inge Smedts serveert zaterdag 5 mei een "Cocktail Maison": in het nieuwste project van de Lootse fluitiste laten Vlaamse componisten zich inspireren door hun favoriete cocktail voor een bruisende muzikale mix. Ook in Orphanimo!! om 20 uur, en mee te beleven na reservatie. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio