Fietsersbond ongerust over heraanleg Pottelberg in Kortrijk

Trottoirs tot vier meter breed, maar voor fietspad is er geen plaats

Aan de Pottelberg komt plotseling een einde aan het fietspad en moeten de fietsers op de weg - tussen de auto’s - rijden. Foto: loh

Kortrijk -

De Fietsersbond Kortrijk vraagt een herziening van de heraanleg van de Pottelberg. Binnenkort moeten fietsers zich daar tussen het autoverkeer mengen. “Parkeerplaatsen opofferen, kan een oplossing bieden”, klinkt het.

De Fietsersbond kon het vooraf weten, maar pas nu - bij de aanleg van de bovenbouw van de Pottelberg in Kortrijk - zie je heel duidelijk hoe fietsers zich tussen het autoverkeer zullen moeten mengen. “Op dit moment legt de stad de laatste hand aan de herinrichting van de omgeving Pottelberg en de Felix de Bethunelaan, een onderdeel van de N43”, zegt Dries Gellynck van de Fietsersbond. “Dat is een belangrijke verbindings- en toegangsweg tussen Moeskroen en de stad. De fietser krijgt tussen de R8 en Aalbeke de nodige aandacht via de realisatie van vrijliggende, veilige paden. We stellen vast dat er ter hoogte van de Pottelberg, waar verschillende scholen en wooncentra zijn gevestigd, gekozen wordt voor een vernauwing van de rijweg.”

Op de Pottelberg wordt geopteerd voor gemengd fiets- en autoverkeer. “Concreet kan je stellen dat de fietser genoodzaakt wordt om mee aan te schuiven met de auto's terwijl er aan beide zijden een trottoir tot vier meter wordt aangelegd. De weg is echt wel breed genoeg om de fietspaden verder door te trekken.”

De Fietsersbond roept het stadsbestuur op alsnog in meer ruimte te voorzien voor fietsers. “De aanleg van de Pottelberg zien we als een gemiste kans”, zegt Gellynck. “Ook belangrijke invalswegen moeten zo ingericht worden dat fietsers op een veilige en snelle manier op hun bestemming geraken. We roepen op om de werken te herzien. Een andere oplossing bieden, kan nu nog door bijvoorbeeld autoparkeerplaatsen op te offeren of te kiezen voor smallere stoepen. Dit zou de veiligheid voor fietsers toch een stuk vergroten.”

Te laat

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de trottoirs en fietspaden. Veranderen wordt dus moeilijk. “Het dossier over de heraanleg van de schoolomgeving Pottelberg werd unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “In opeenvolgende overlegmomenten werd gestemd voor gemengd verkeer, ook door de omwonenden. Alle partijen vinden dat de nadelen van gemengd verkeer minder zwaar doorwegen dan de nadelen van fietspaden. De stad verkiest fietssuggestiestroken en verwijst onder meer naar de schoolomgeving van de Oudenaardsesteenweg.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

IN HET NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees