Oud-olympisch en wereldkampioen bevestigt positieve dopingcontrole: “Maar ik was slachtoffer van afpersing”

Oud-olympisch en wereldkampioen bevestigt positieve dopingcontrole: “Maar ik was slachtoffer van afpersing”

Foto: AFP

Asbel Kiprop, goed voor drie wereldtitels en olympisch goud op de 1.500 meter, zou eind 2017 bij een onaangekondigde dopingcontrole betrapt zijn op EPO. Volgens de Keniaanse krant The Standard liep een “Keniaanse topatleet” tegen de lamp, zonder daarbij de identiteit van de sporter te onthullen.

In de Engelse krant The Guardian zegt de 28-jarige Kiprop te weten dat hij wordt gelinkt aan de zaak. Tegelijk ontkent hij elke schuld.

“Ik heb de berichten ook gelezen. Als atleet stond ik altijd voorop in de strijd tegen doping in Kenia, een strijd waar ik erg in geloof en die ik steun”, laat hij in een reactie optekenen. “Ik wil niet alles vernietigen waar ik voor heb gewerkt sinds mijn eerste internationale wedstrijd in 2007. Ik hoop dat ik kan bewijzen dat ik een zuivere atleet ben op elk vlak.”

“Dopingjagers vroegen geld”

Kiprop is verrast dat net op dit moment zijn plasje positief is:”Bij de controle eisten de dopingjagers meteen geld van mij. Ik ging in op hun voorstel, maar blijkbaar was het bedrag toch niet voldoende.” Hij meent eveneens dat EPO onmogelijk in zijn bloed kan worden teruggevonden: “Ik laat me vertellen dat epo alleen toegediend kan worden met spuiten. De laatste keer dat ik een spuit liet zetten was in 2014, toen ik een inenting kreeg voor de gele koorts.”

Kiprop werd in 2008 op de Spelen in Peking tweede op de 1.500 meter maar kreeg nadien toch het goud na de deklassering voor doping van Rachid Ramzi. Op zijn erelijst staan ook drie wereldtitels op de 1.500 meter, in 2011, 2013 en 2015.

Corrigeer