Seks & Relaties

Single mannen en vrouwen: met deze datingtrend krijg je liever niet te maken

Single mannen en vrouwen: met deze datingtrend krijg je liever niet te maken

Foto: Shutterstock

Wie date, is misschien al ten prooi gevallen aan ‘orbiting’. Met de term wordt bedoeld dat die ene ex uit je leven is verdwenen, maar wel onrechtstreeks in je leven blijft via sociale media. Heeft jullie relatie dan toch nog een kans?

Een concrete situatie: je bent een tijdje samengeweest met iemand. Die heeft uiteindelijk de relatie verbroken en liet niets meer van zich horen. Maar ondanks hij of zij geen teken van leven meer gaf, zie je de naam van de persoon in kwestie wel soms verschijnen in de lijst kijkers van je Instagramverhaal en worden je Facebookstatussen soms gedeeld.

Nieuwe kans?

Check? Dan ben je het slachtoffer geworden van ‘orbitting’, een term die voor het eerst werd gebruikt door modesite Man Repeller. Het vervelende aan het zaakje: als de naam van je ex verschijnt op je scherm, blijft die erna vaak in je hoofd rondzweven. Je zou zowaar beginnen denken dat het een teken is. Een signaal dat jullie relatie toch misschien een tweede kans nodig heeft, maar volgens relatie-experten ligt het anders.

Uit op drama

“Ik denk dat mensen die dit doen, graag drama creëren”, vertelt psychologe Madeleine Mason in een reactie aan de Britse krant The Independent. Ze noemt het fenomeen een ‘egotrip’. Relatietherapeute Jo Barnett denkt er ongeveer hetzelfde over. “Alleen iemand die zelfdestructief en masochistisch is, kiest ervoor om steeds weer op een bepaalde manier ‘in contact’ te komen met een ex.”

Doe van delete

Orbitting komt trouwens niet alleen voor in een romantische context. Ook in vriendschappen gebeurt het soms. Wanneer je een vriend uitnodigt voor een drankje, bijvoorbeeld, en je geen reactie krijgt. En dat terwijl de vriend(in) wel je laatste selfie zit te liken om erin te wrijven dat hij wel degelijk actief is op sociale media (en je bericht dus zeker heeft gezien). “Sommige mensen hebben een fout beeld over vriendschap en denken dat die op likes kan gebaseerd zijn. Dit is een luie vorm van interactie - ze willen geen echte relaties aangaan”, aldus Mason. Het beste wat je als ex of vriend(in) kunt doen volgens de kenners: “Blokkeren en verwijderen. Deze mensen voegen weinig of geen waarde toe aan je leven.”

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees