"Alleen spijt dat we het niet veel eerder gevraagd hebben"

Ryan en Maxim in actie. Foto: kma

Zandhoven - “Het enige waar wij spijt van hebben, is dat we het niet veel eerder hebben gevraagd aan de gemeente. We hadden niet verwacht dat het zo vlot zou gaan.” Vier jonge vrienden zorgden ervoor dat Zandhoven opnieuw een bescheiden skatepark heeft.

Maxim Defossé (15), Matthijs Michielsen (15), Sander Vercammen (15) en Ryan Matthijsens (16) vonden het spijtig dat ze altijd in andere gemeenten zoals Vorselaar, Sint-Job, Westmalle, Halle en zelfs Deurne moesten gaan skaten. Terwijl ze wisten dat de oude skateramp die de gemeente Zandhoven ooit in Massenhoven had staan, al jarenlang stond te verkommeren in een container in het gemeentemagazijn. De skateramp was destijds in Massenhoven weggehaald omdat er onder meer klachten waren van buren over overlast.

De jongeren trokken hun stoute schoenen aan en schreven een open brief op de facebookpagina van de gemeente. “En we kregen  verrassend snel reactie dat de gemeente een reanimatie van de oude skateramp wel zag zitten. De ramp - eigenlijk is het meer een funbox - werd gerestaureerd en kreeg een nieuwe stek aan de Populierenhoeve naast het gemeentemagazijn. Qua ligging ideaal, want we storen niemand en de ambulancepost ligt vlak achter de hoek. Als we vallen, is de redding nabij!”, zegt Maxim Defossé.

Maxim, Matthijs, Sander en Ryan hopen dat er nog meer jongeren komen skaten. “Op de kerstboomverbranding zag ik schepen voor Jeugd Hans Soetemans”, vertelt Maxim. “Hij zei dat de gemeente overweegt om er nog iets extra bij te zetten, als ze ziet dat de skateramp wat volk trekt. Een quarter pipe of half pipe erbij zouden hier perfect kunnen.”

Volgens de jongeren is de ondergrond in het Zandhovens skateparkje ideaal. “Het is glad. In Halle-Zoersel staan twee rampen, maar daar ben ik eens afgevallen op ruw beton”, zegt Maxim. “Daar heb ik nog altijd littekens van. De rampen in Halle-Zoersel staan ook veel te ver uit elkaar.”

Maxim, Ryan en co begonnen met steppen, schakelden over op BMX’en en zijn nu allemaal verslingerd aan skateboarden.

Seppe Van Rossum (16) uit Zoersel maakte een supercool filmpje, onder meer met zijn drone, om het nieuw skatepark te promoten. Je ziet de jongeren ook tricks doen op de trappen van De Populier. “Maar dat doen we alleen als er niks te doen is in De Populier.” De gemeente Zandhoven deelde het filmpje op haar facebookpagina en het werd al meer dan 1.100 keer bekeken. “Het is tof dat wij nu ook eens vrienden kunnen uitnodigen om in Zandhoven te komen skaten, terwijl het vroeger altijd andersom was.”

(kma) 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio