Trucker durft niet meer rijden na aanrijding en excuseert zich bij nabestaanden: "“Ik heb uw papa echt niet gezien”

Trucker durft niet meer rijden na aanrijding en excuseert zich bij nabestaanden: "“Ik heb uw papa echt niet gezien”

Willy Loncke kwam onder de wielen van de indraaiende truck terecht en had geen schijn van kans. Foto: fmr

Ingelmunster / Izegem -

De vrachtwagenchauffeur die op 7 oktober 2016 wielertoerist Willy Loncke (72) uit Ingelmunster aanreed, heeft zich donderdag in de politierechtbank geëxcuseerd voor dat dodelijk ongeval.

Al veertig jaar rijdt vrachtwagenchauffeur Thierry F. (62) met zijn truck. Hij ging tot in Marokko, maar sinds 7 oktober 2016 kruipt hij niet meer in een cabine. Die dag wou F. met zijn vrachtwagen vanuit de Lodewijk de Raetlaan in Izegem transportbedrijf KTO Transport & Logistics oprijden. Maar bij dat manoeuvre merkte hij wielertoerist Willy Loncke (72) uit Ingelmunster niet op. Die laatste belandde onder de wielen van de zware truck en overleed ter plaatse.

De chauffeur moest zich donderdag in de politierechtbank in Kortrijk verantwoorden voor het ongeval. De zaak werd uitgesteld, maar achteraf stapte F. op de zoon en schoondochter van Loncke af om zich te excuseren. “Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden”, zei hij voor een volle rechtszaak. “Ik heb uw papa niet zien afkomen. Ik was bezig met mijn manoeuvre en heb hem niet opgemerkt”, verduidelijkte F. terwijl hij de nabestaanden de hand schudde.

Een ongewoon beeld in de rechtbank, maar F. stond erop om dit te doen. “Wij zijn mensen, geen beesten. Het minste wat ik kan doen, is me excuseren. Dat is een vorm van respect”, zegt hij daar zelf over. “Sinds het ongeval rijd ik niet meer met de vrachtwagen. Ik heb acht maanden thuisgezeten en moest me psychologisch laten begeleiden. Dit wens je je ergste vijand niet toe. Zo'n aanrijding is de nachtmerrie van elke trucker.”

Stond spiegel niet goed?

De nabestaanden aanvaardden zijn excuses, maar hadden ze volgens hun advocaat Patrick Verhamme graag wat vroeger en buiten de rechtbank gekregen. “Het is de eerste keer dat hij hen aansprak”, zegt Verhamme. Voor weduwe Marleen Degeldere, zoon Tom Loncke (45) en zijn vrouw Veerle Geldof (41) is het vooral belangrijk te weten wat er werkelijk is gebeurd. Ze willen horen dat Willy geen schuld treft aan het ongeval. “Hun vader was fit, was nog in staat om te fietsen en had uitzicht op een mooie, actieve oude dag met zijn gezin”, zegt Verhamme.

Extra onderzoek moet duidelijkheid brengen over de oorzaak. “Zo is het van belang of F. zijn richtingaanwijzer wel en tijdig heeft gebruikt. Dat bepaalt of het slachtoffer de kans had om te anticiperen op het manoeuvre.”

Uit onderzoek van de parketdeskundige blijkt dat de spiegels van de vrachtwagen niet goed stonden afgesteld, maar dat trekken de advocaten van F. in twijfel. “Onze cliënt is klein van gestalte, de deskundige die dit onderzocht is groot. We willen weten of hij met die kleine gestalte rekening heeft gehouden”, zeggen advocaten Ivan Coppens en Michèle Dumont uit Brugge. Na het gerechtelijk verlof wordt de zaak opnieuw behandeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees