Puyenbroeck krijgt eigen BMX-parcours

Puyenbroeck krijgt eigen BMX-parcours

Achter dit spandoek komt de tweede Oost-Vlaamse BMX-piste Foto: emt

Wachtebeke / Moerbeke-Waas -

De provincie Oost-Vlaanderen trekt zowat 400.000 euro voor de aanleg van een tweede BMX-parcours in de provincie. “Een noodzaak voor een sport die sterk in de lift zit” zegt gedeputeerde Hilde Bruggeman.

Rijdt de nieuwe Cavendish of Stybar, ooit actief als BMX-ers, binnenkort rond op de nieuwe accommodatie van het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke? Het zou zomaar kunnen. Aan het stuur van een grote bulldozer stelde gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open VLD) gisterenmorgen de plannen van de aanleg van een nieuwe piste voor.

“Met de bouw van een nagelnieuw BMX-parcours willen we onze bestaande clubs de kans geven zich verder te ontwikkelen”, zegt Bruggeman. “Momenteel telt onze provincie slechts één circuit aan de Blaarmeersen in Gent. De bezettingsgraad ervan is zo groot dat we zeker een tweede parcours kunnen gebruiken. Het provinciaal domein in Puyenbroeck is de ideale stek om deze doelstelling te realiseren. De piste zal bij opstart vooral gebruikt worden voor initiaties en vrije trainingen. Het complex kan later de thuisbasis worden voor diverse Oost-Vlaamse en nationale wedstrijden.”

Geschenk uit de hemel

Cycling Vlaanderen is alvast blij met de plannen van de provincie. “De aanleg van deze tweede piste is een geschenk uit de hemel”, zegt Massimo Van Lancker, sporttechnische coördinator bij Wielerbond Vlaanderen. “BMX zit in de lift en is een heel familiale en kindvriendelijke sport. Je kan er aan beginnen als je amper zes bent. In Antwerpen is de sport immens populair. In onze provincie hinken we wat achterop, maar met de komst van deze tweede piste komt hierin beslist verandering.”

Baan in asfalt

Het parcours is ontworpen in nauw overleg met Cycling Vlaanderen. “Het voldoet aan alle UCI-normen”, vult Bruggeman aan. “Het parcours is ongeveer 400 meter lang en heeft, bij aanvang, een startheuvel van 5 meter hoog. Later kan die verhoogd worden naar 8 meter als er internationale wedstrijden zouden aankomen. Verder zijn er drie kombochten en een regular en protrack in het circuit verwerkt. De baan wordt, in tegenstelling tot die van de Blaarmeersen, in asfalt aangelegd. De kostprijs bedraagt bijna 400.000 euro. Een som waarvan minister Muyters (N-VA) er 84.000 subsidieert vanuit Vlaanderen.”

De baan wordt zo aangelegd dat er de rijders steeds de wind op de kop of in de rug hebben. Als de werken vlot verlopen moet het circuit klaar zijn voor de start van het nieuwe BMX-seizoen. Oost-Vlaanderen telt momenteel ongeveer 800 actieve BMX-sporters.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio