Personeelsbestand daalt, aantal interventies stijgt

Onderbezetting politie Waasland-Noord met zomaar even vijf procent gestegen

Onderbezetting politie Waasland-Noord met zomaar even vijf procent gestegen

Korpschef Leo Mares. Foto: bfs

Beveren-Waas / Sint-Gillis-Waas / Stekene -

De onderbezetting van het politiekorps van Waasland-Noord is vorig jaar met vijf procent gestegen. Ondanks het personeelstekort werden er in 2017 meer interventies uitgevoerd dan het jaar ervoor. De aanrijtijd steeg wel tot dertien minuten.

Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene waren in 2017 opnieuw iets minder ‘blauw’ dan het jaar ervoor. Het personeelsbestand van de politiezone Waasland-Noord daalde er namelijk met vijf procent. “Ons operationeel kader kreeg te kampen met een onderbezetting van negen procent”, legt korpschef Leo Mares de cijfers uit. “Voor het administratief- en logistiek personeel was dat zelfs achttien procent. Dit tekort aan manschappen is het gevolg van een aantal beleidsbeslissingen op federaal niveau. Omwille van besparingsmaatregelen besliste de regering om een tijdje geen aanwervingen meer te doen. Een beslissing waar de lokale politie het slachtoffer van werd, aangezien de federale overheid verantwoordelijk is voor de opleidingen aan de politieschool. Wie zijn studies toch afrondde, werd ingezet voor het zogeheten Kanaalplan en moest meteen in het Brusselse aan de slag. Er wacht ons met andere woorden nog een grote inhaaloperatie.”

Ondanks het feit dat er vorig jaar minder politieriemen in de kast hingen, werden er op het terrein meer interventies uitgevoerd dan het jaar ervoor. De noodcentrale kreeg in totaal 16.021 oproepen binnen. Dat waren er 211 meer dan in 2016. Met eenenzestig procent vond het grootste deel van de interventies plaats op het grondgebied van Beveren. Stekene was goed voor twintig procent en Sint-Gillis-Waas voor achttien procent.

De gemiddelde aanrijtijd voor de politie om ter plaatse te geraken steeg licht tot bijna dertien minuten. “Een rechtstreeks gevolg van het geslonken personeelsbestand en het gestegen aantal interventies”, legt Mares uit. “Toch blijft deze aanrijtijd aanvaardbaar voor een politiezone met een oppervlakte van 25.000 hectare. Het personeelstekort vertaalde zich ook niet in het criminaliteitscijfer. Interventies krijgen nog steeds voorrang, maar de projectwerking lijdt er wel onder.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio