Amanda kreeg tijdens een wandeling een stofje in haar oog, nu is ze zo goed als blind

Amanda kreeg tijdens een wandeling een stofje in haar oog, nu is ze zo goed als blind

Foto: ss

De Australische Amanda was aan het wandelen naar haar wagen toen een stevige windvlaag haar plots verraste. Daarbij kwam een klein stofje in haar oog terecht. Ze knipperde het weg en dacht er verder niet over na. Maar nu is ze blind uit haar ene oog.

“Toen ik een bouwterrein passeerde, blies de windvlaag stof in mijn gezicht”, herinnert Amanda Eckersley zich. “Ik knipperde de vuiligheid uit mijn ogen en dacht er verder niet over na. Maar diezelfde avond, nadat ik mijn contactlenzen had uitgehaald, voelde mijn rechteroog heel pijnlijk aan.”

Naar ziekenhuis

De volgende dag merkte ook een collega op dat haar oog er heel rood uitzag. Tijdens het weekend werd de pijn zelfs zo erg, dat ze amper nog kon bewegen. Haar zicht werd wazig en ze werd overgevoelig voor licht. “Het enige wat ik kon doen, was in bed blijven liggen”, zegt Amanda.

Uiteindelijk zat er niets anders op dan samen met haar echtgenoot Andrew naar het ziekenhuis te gaan. Daar zag een specialist al snel wat er aan de hand was.

“Hij zei me dat ik acanthamoeba keratitis had”, klinkt het. “Dat is een ernstige infectie van het hoornvlies, veroorzaakt door een parasiet. En die parasiet, die voorkomt in besmet water, was mijn oog aan het aanvallen. En toen besefte ik dat ik waarschijnlijk zelf een ideale broedplaats had gecreëerd: het stofje beschadigde mijn hoornvlies en nadien douchte ik met mijn lenzen in.”

Lees hieronder verder

Blindheid

De arts zei dat een onmiddellijke behandeling noodzakelijk was, aangezien de gevolgen heel groot kunnen zijn. Hij had het zelfs over gedeeltelijke blindheid en een transplantatie.

“Ik begreep amper wat ze zeiden”, zegt Amanda. “Ik kon enkel hopen dat de behandeling de infectie zou tegenhouden.”

De vrouw lag uiteindelijk vijf weken in het ziekenhuis. Ook daarna moest ze nog thuis behandeld worden. Het duurde maanden vooraleer ze opnieuw kon gaan werken. Maar net dan kwam er opnieuw slecht nieuws. De infectie was nog slapend aanwezig en er was een nieuwe behandeling nodig.

“Op een gegeven moment heb ik gevraagd om mijn oog er gewoon uit te halen. Maar dat hebben de artsen niet gedaan, omdat er toch nog hoop is. Nu is mijn oog zo zwaar beschadigd dat ik aan een kant helemaal blind ben. Hopelijk kan verdere behandeling mijn zicht ooit terugbrengen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees