Zwaar vrachtverkeer moet niet langer via dorpskern Wezel

Zwaar vrachtverkeer moet niet langer via dorpskern Wezel

De afsluiting tussen de bedrijventerreinen Driehoek (Balen) en Kristalpark (Lommel) was enkele maanden geleden al verwijderd. (archieffoto) Foto: Tommy Maes

Mol / Balen - Zwaar verkeer naar industriezone Driehoek en Nyrstar moet in de toekomst niet langer meer door de dorpskern van Wezel. Daarover hebben Balen, Lommel, Mol en IOK een principieel akkoord bereikt. Concreet wordt vrachtverkeer naar industriezone Driehoek op korte termijn ontsloten via het Kristalpark in Lommel.

De gemeentebesturen van Balen, Lommel en Mol en intercommunale IOK waren al lange tijd aan het onderhandelen over de ontsluiting van industriezone Driehoek in Balen via de N71 en het Kristalpark in Lommel. Tot voor kort zorgde een afsluiting tussen Driehoek en het Kristalpark voor een fysieke barriere. TIjdens de werkzaamheden aan de brug van Nyrstar was er wel een tijdelijke ontsluiting van het verkeer. 

Dankzij bemiddeling van een door VLAIO aangewezen neutrale externe bemiddelaar en de Antwerpse en Limburgse provinciegouverneurs hebben de betrokken partijen een akkoord bereikt om die ontsluiting definitief te maken. Zo betalen Balen, Mol en IOK elk een derde van een financiële vergoeding aan Lommel voor de kosten die het Kristalpark maakte voor de al aangelegde weginfrastructuur en het verlies van industriegrond (de rooilijn van de wegen). 

Daarnaast mag er geen ongewenst sluipverkeer ontstaan in de omgeving, worden de bedrijventerreinen meer op elkaar afgestemd en pleiten de gemeentebesturen samen bij de hogere overheid voor een vlotte doorstroming op de N71. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio