Feestelijke dorpelingenkoers gaat plechtige inhuldiging vooraf

Zeepkisten maken als eerste vernieuwd centrum onveilig

Zeepkisten maken als eerste vernieuwd centrum onveilig

Wies Herpol, Pieter Ceuleers en Xavier Van Humbeeck van de werkgroep van de zeepkistenrace zijn er klaar voor. Foto: jhp

Wemmel -

De achtste ‘Grote Prijs van Wemmel' zeepkisten- en gocartrace op vrijdag 11 mei wordt een wel heel speciale editie. De ludieke dorpelingenkoers zal het vernieuwde centrum aan de Sint-Servaaskerk inrijden.

“We kochten voor deze achtste zeepkisten- en gocartrace vijf onderstellen voor de zeepkistenbouwers aan”, vertellen organisatoren Xavier Van Humbeeck, Wies Herpol en Pieter Ceuleers van de werkgroep.

“Het bouwen van een zeepkist is niet eenvoudig. Het in elkaar knutselen van een stevig en bestuurbaar onderstel, vergt heel wat technische kennis. Op de vijf onderstellen die we ter beschikking stellen, kunnen jeugdverenigingen zelf een zeepkist bouwen Bedoeling is dat we elk jaar - afhankelijk van het succes - een onderstel laten bijbouwen.”

Lokale verenigingen

De vijf onderstellen kostten ruim 2.000 euro, een investering waarbij de jeugdraad werd ondersteund door de Nederlandse Culturele Raad van Wemmel (NCRW). Tijdens het evenement houden lokale verenigingen ook standen open. De Wemmelse DJ ‘Samsation’ rondt de avond voor de tweede keer af, nu vanop het podium aan het nieuwe centrum.

Het nieuwe centrum zal van Wemmelaars wel wat aanpassingen vragen. Burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL): “Op het woonerf mag je nog maximum 20 km/u rijden. Rond de kerk lopen de voetpaden in rode steen door over de straat. De Raedemaekerlaan zal enkel nog voor plaatselijk verkeer toegankelijk zijn. Het kruispunt Rassel-Steenweg op Merchtem wordt - behalve voor fietsers en voetgangers - richting het nieuwe woonerf doorgeknipt en versperd met bloembakken. De huidige verkeerssituatie met de Schoolstraat als omleidingsweg, wordt bestendigd.”

1,5 miljoen

Het aantal parkeerplaatsen rond de kerk blijft behouden. De werken kostten zo'n 1,5 miljoen euro.

Het gemeentebestuur zal na de zeepkistenrace het nieuwe plein plechtig inhuldigen door voor het eerst ook de nieuwe verlichting van de gevels, ramen, toren en galmgaten van de kerk aan te knippen.

INFO

Alle info en inschrijving: www.gpwemmel.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio