Belgen op de afspraak op filmfestival van Cannes

Belgen op de afspraak op filmfestival van Cannes

Lukas Dhont. Foto: JONAS ROOSENS

België zendt zijn zonen en dochters uit. Niet enkel naar het WK voetbal in Rusland, maar vanaf volgende week ook naar Cannes, de badstad in het zuiden van Frankrijk die gastheer speelt voor het jaarlijkse filmfestival. Zowel in de officiële selectie als erbuiten, in de secties Un Certain Regard, Quinzaine des Réalisateurs en de Semaine de la Critique zitten Belgische (co)producties.

Een Belgische film, met Belgische acteur(s) en regisseur(s), is er dit jaar niet bij in de competitie. Wel dingt ‘Les filles du soleil’ van de Française Eva Husson, naar de Gouden Palm. De film werd gecoproduceerd door het Belgische GapBusters.

Een ander Belgisch productiehuis, Artémis Production, stond dan weer in voor de coproductie van “Le Grand Bain” van de Fransman Gilles Lellouche, een film buiten competitie met onder meer Benoît Poelvoorde en Virginie Efira.

'Girl', het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is geselecteerd voor Un Certain Regard, een onderdeel van de officiële selectie.

Naast de officiële selectie is België vooral goed vertegenwoordigd in de nevensecties. In de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival, zitten zelfs drie Belgische producties. Zo is er 'Weldi' ('Mon cher enfant') van de Tunisiër Mohamed Ben Attia, een coproductie van 'Les Films du Fleuve' van de broers Dardenne. Voorts zijn er 'Ce magnifique gâteau! ' van Emma De Swaef en Marc James Roels, en 'Our Song to War' van de Belgisch-Colombiaanse cineaste Juanita Onzaga.

Fantine Harduin

Nog in de Quinzaine is de jonge Belgische actrice Fantine Harduin te zien in 'Amin', een film van de Franse regisseur Philippe Faucon. De 13-jarige Harduin, afkomstig van Moeskroen, was vorig jaar ook al op de Croisette te zien; toen speelde ze mee in 'Happy End' van Michael Haneke.

'Nos batailles', de tweede speelfilm van de Franse Belg Guillaume Senez, is dan weer geselecteerd voor de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes. Vlaams coproducent is Bart Van Langendonck ('Rundskop'), met Isabelle Truc van Iota Production als hoofdproducent.

Voorts gaat de documentaire 'Another Day of Life' van Raúl de la Fuente en Damian Nenow als speciale vertoning buiten competitie in wereldpremière op het festival. 'Another Day of Life' is een Pools-Spaans-Belgische coproductie.

Ten slotte is er 'Seule à mon mariage' van Marta Bergman, te zien in het ACID-programma. De film vertelt het verhaal van Pamela, een jonge Roma, die met haar grootmoeder en baby in een hut leeft en een zoektocht start naar een geschikte partner.

De 71e editie van het filmfestival van Cannes loopt van dinsdag 8 tot zaterdag 19 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees