Mini-Kattenstoet test onaangekondigd parcours en snelheid

Ieper -

Tientallen Ieperlingen en toeristen werden verrast door een onaangekondigde mini-Kattenstoet in de Ieperse binnenstad. De echte stoet vindt plaats op zondag 13 mei.

De stoet bestond uit reus Cieper en een vijftal wagens, waaronder de nieuwe kinderspeelwagen. “Met de wagens testen we de timing van de stoet”, vertelt regisseur Bart Cafmeyer.

“Als we te vlug gaan, trekken we gaten in de stoet en is er geen eenheid. Als we te traag gaan, riskeren we dat verschillende groepen in elkaars muziek of beweging zitten. Voor mij moet de stoet traag genoeg gaan, zodat er veel speelse interactie mogelijk is tussen deelnemers en publiek.”

Een medewerker mat minutieus de snelheid. “We stelden vast dat de bescheiden snelheid van 1,7 km per uur nog altijd te hoog ligt. Ik denk dat we moeten afremmen tot 1,3 tot 1,4 km per uur.”

Manoeuvreren

De optocht diende ook om te testen of de wagens voldoende konden manoeuvreren. “De nieuwe wagen van de kleine katjes bestaat uit een treintje van drie delen, die gemakkelijk moet kunnen draaien”, zegt Cafmeyer nog. “Alle kabels over de straten op het parcours zijn weggenomen, maar je weet nooit dat we alsnog op een onverwachte hindernis stuiten.”

Reus Cieper hield rond 20.45 uur een tijdje halt aan de Lakenhalle op de Grote Markt, voor een aparte repetitie. “Hierover kan ik nog niets verklappen, het blijft een verrassing”, aldus Cafmeyer.

Honderden suggesties

Reuzin Minneke Poes, de partner van Cieper, is in verwachting en kreeg al honderden suggesties doorgestuurd voor leuke namen. Ook de lokale handelaars springen op de kar. Computerwinkel GSI verloot een notebook ter waarde van 500 euro aan wie de naam van de nieuwe kitten(s) raadt.

Vrijdagavond vertrok een processie vanuit de middelbare school Heilige Familie naar cultuurcentrum Het Perron, voor een performance in het kader van het nieuwe project Kittenkat.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio