Enquête moet behoeften van medioren beter in beeld brengen

Bent u tussen 58 en 68? De stad luistert naar u

Bent u tussen 58 en 68? De stad luistert naar u

Enkele ‘medioren’ voeren het woord voor hun leeftijdgenoten, die zo hun eigen behoeftes en verwachtingen hebben. Foto: sbr

Roeselare -

De stad Roeselare wil de infrastructuur en haar aanbod zo goed mogelijk afstemmen op de 58- tot 68-jarigen. Om een zicht te krijgen op de behoeftes van deze leeftijdsgroep loopt samen met de Vrije Universiteit Brussel een onderzoek.

Roeselare wil een stad worden waarin alle inwoners, ongeacht hun leeftijd, op een optimale manier kunnen genieten van hun omgeving. De doelgroep van 58 tot 68-jarigen, ook wel de medioren genoemd, valt vaak uit de boot op het vlak van participatie in het beleid, dat meer op jongeren of op senioren gericht is.

Met een grote enquête wil de stad daar verandering in brengen. “De medioren staan dichtbij een nieuwe levensfase. Het pensioen is in aantocht of net achter de rug. De kinderen zijn het huis uit, maar tegelijkertijd dient de zorg voor kleinkinderen of ouders zich aan”, zegt schepen van Welzijn Filiep Bouckenooghe (Groen). “Die generatie is op zoek naar een nieuwe tijdsinvulling of nieuwe contacten. Om het aanbod van de stad optimaal af te stemmen op deze leeftijdsgroep, gaan we met hen in dialoog.”

Daarvoor krijgt de stad hulp van professor Dominique Verte van de Vrije Universiteit van Brussel. Hij is gespecialiseerd in de behoeften van senioren. Een achttal medioren met heel diverse achtergrond vormde een focusgroep om de richtlijnen te geven voor de enquête.

“We hebben een aantal belangrijke bezorgdheden van onze generatie in kaart gebracht”, zegt Alain Verhelst (60), die deel uitmaakt van de focusgroep. “Vooral de mobiliteit en wonen in de stad kwamen hierbij naar boven. Veel mensen van onze leeftijd denken eraan kleiner te wonen en maken ook liever geen al te grote verplaatsingen voor hun boodschappen.”

Volgende bestuursperiode

De enquête omvat een ruim aantal thema's. Naast wonen en mobiliteit, wordt er ook gepolst naar het engagement voor vrijwilligerswerk, de digitalisering en het verenigingsleven. De resultaten van de enquête zullen tegen de zomervakantie verwerkt worden. “Daarna toetsen we het resultaat af met de doelgroep, enkele experten en beleidsmakers. Vervolgens stellen we een finaal rapport op dat kan worden gebruikt als beleidsaanbevelingen voor het volgende bestuur”, zegt schepen Bouckenooghe.

De vragenlijst invullen kan nog tot 28 mei en duurt ongeveer vijftien minuten. Wie zijn contactgegevens achterlaat, maakt kans op een cadeaubon. De enquête kan op papier afgegeven worden in de verschillende dienstencentra van de stad, het stadhuis of het Welzijnshuis. Je kan ze ook digitaal invullen. Tik dit adres in je browser in: https://bit.ly/2HL8EkV.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio