Voor de zesde vrijdag op rij waren Palestijnen op straat gekomen aan de grens van de Gazastrook. De omvang van het protest neemt wel af. Volgens Palestijnse schattingen waren er nog duizenden demonstranten aanwezig, terwijl aan de eerste protesten tienduizenden mensen deelnamen.

Het Israëlische leger spreekt van 7.000 Palestijnse actievoerders, verspreid over vijf verschillende plaatsen. De demonstranten staken banden in brand en rolden ze naar de soldaten, zo zegt het Israëlische leger. De militairen werden daarnaast ook met stenen bekogeld.

Volgens het Palestijnse ministerie zijn vrijdag opnieuw 350 mensen verwond, van wie er 42 door de kogels van het Israëlische leger geraakt werden.

Sinds 30 maart houden de Palestijnen elke vrijdag een ‘Mars van de terugkeer’ aan de grens tussen Israël en de Gazastrook. Op die manier eisen ze het recht op terugkeer van de Palestijnen die bij de stichting van Israël in 1948 verdreven werden. Daarnaast klagen ze ook aan dat Israël het gebied afsluit van de buitenwereld.

Het Israëlische leger vreest dat betogers de grensbewaking willen doorbreken en schiet daarom op iedereen die te dicht bij de grenszone komt. Daardoor zijn de voorbije weken al vijftig Palestijnen om het leven gekomen. Er vielen zowat 7.000 gewonden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees