Prestigieus project van BOZAR naar Orphanimo

Inge Smedts serveert Cocktail Maison op KOM

KOM X is vandaag aan zijn laatste dag toe. Het negendaags kunstenfestival zette zaterdagavond al een feestelijk orgelpunt met ex-cultuurlaureate Inge Smedts die in de Jeugdlokalen Orphanimo!! "Cocktail Maison" serveerde. Samen met slagwerker Nico Schoeters en danseres Yipoon Chiem bracht de Lootse fluitiste, die u ook kent als partner van Tim Coulembier, acht muzikale cocktails die door evenveel bevriende componisten voor haar waren geschreven. Een hoogstaand slotnummer van KOM X, dat trouwens vorig jaar al te horen en te zien was in de BOZAR in Brussel.

"Cocktail Maison" is de tweede cd die de Lootse in eigen beheer vorig jaar onder het platenlabel IS Productions uitbracht. Daarvoor klopte ze aan bij acht Vlaamse componisten (bij de een moest ze al iets langer aandringen dan bij de andere), een collectief dat mooi evenwichtig was samengesteld naar leeftijd, stijl, ervaring, opleiding en muzikale interesses. Alles netjes geshaket op maat van de Lootse cultuurlaureate van 2015. Heerlijk verfrissend klonk het, soms met een tikkeltje weemoed, dan weer eens vrolijk en sensueel. Inge huppelde van de fluit over de piccolo naar de altfluit, de andere solist Nico Schoeters repte zich van de vibrafoon naar de marimba, dat is dan weer een uit de kluiten gewassen alt- of basversie van een xylofoon.

In een hoekje van het podium had de Cambodjaanse choreografe Yipoon Chiem haar vaste stek. Ook zij zorgde voor een mooie mix tussen westerse hiphop en ritmes uit de traditionele muziek van Zuid-Oost Azië, soms bevreemdend, dan weer eens passioneel en alle teugels vierend. Een fraai stukje spektakel naast acht keer kamermuziek. "Cocktail Maison" werd niet de drukstbezochte avond van KOM X - iets minder dan zeventig toehoorders zochten de koelte in Orphanimo!! op - maar wellicht wel het evenement dat het langst in ons lokale kunstgeheugen zal blijven hangen. 

Wie ondertussen zelf zin kreeg in een Vertigo, een Cosmopolydian, een White of Black Russian, een The Devil’s Mill, een Mai Tai, een Pina Colada, een Cava Rosa of een Hugs on the beach: de recepten van deze cocktails vindt u via deze link.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio