“Het verhaal is geschreven, het boek is uit, de cirkel is rond”

De laatste dag in de buurtwinkel van Corine

“Beyst Delicatessen” is niet meer. Corine Beyst (48) trok zondagnamiddag de deur van haar gezellige buurtwinkel in het centrum van Lochristi dicht. Nadat ze op 4 december 1993 samen met Christophe, de papa van haar dochter Silke, de rolluiken van haar winkeltje voor het eerst omhoog duwde. Jawel, op een paar maanden na een avontuur van 25 jaar. Het einde van de laatste buurtwinkel van Lochristi, maar het begin van een nieuwe wending in haar leven. Wie dit weekend een gok deed naar het bestbewaarde geheim van Lochristi – de toekomst van Corine Beyst – kreeg een lollie toegestopt.

Eind dit jaar ging “Beyst Delicatessen” ermee ophouden, maar kijk: de plannen raakten plots in een stroomversnelling en in plaats van straks interimkantoren af te schuimen, trok Corine op aanraden van haar partner meteen naar een sollicitatie en het was er boenk op. “Mevrouw, deze job is voor u gemaakt.” De beslissing was vlug genomen en vanaf morgen verdwijnt Corine een tijd uit beeld om keihard aan een opleiding te werken. Nadien komt ze terug. Misschien ook wel beroepshalve in eigen gemeente, in bijberoep. Wat of hoe? Dat houdt ze voorlopig voor zich. Maar het zal naar verluidt een “carrièreswitchke” zijn om u tegen te zeggen.

Zondag was het na een aantal weken uitverkoop de laatste dag van Corine in haar winkel in Dorp-West. Het leverde fijne babbels op, en veel warmte en knuffels. Onder meer van Kathy De Clercq, ook al zo’n door de wol geverfde ‘echte’ zelfstandige van Lochristi. “Twee zelfstandigen van de vorige generatie”, lachten ze toen ze mekaar in de armen vielen voor de foto. 

“Eigenlijk was het mijn dochter die vorig jaar zag dat ik niet langer voldoening haalde uit mijn job. Al te vaak al had ze me ’s avonds gezien, leeggezogen door onmacht uit frustraties allerhande. Heel enerverend moet dat geweest zijn voor mijn gezin en dat verdienden ze écht niet. Eerst was ik niet opgezet met haar commentaar, want ik had zoveel te danken aan het winkeltje en de mensen, die ons gebracht hadden waar we nu stonden.Maar Silke zei: “Mama, het heeft te maken met gelukkig zijn’’. Die woorden bleven nachten door mijn hoofd spoken. Het kostte me een jaar vooraleer ik het zelf durfde te zien. Wij zijn nu eenmaal nog van een generatie die er van uitgaat dat je een goed draaiende zaak niet stopt. We kunnen dus wat leren van de jeugd, zal er haar eeuwig dankbaar voor zijn. Je moet jezelf bevrijden van langetermijnverwachtingen, zodat er ruimte blijft voor jezelf.”

“Ik wil altijd positief en aangenaam zijn voor anderen. Het feit dat we allemaal langer moeten werken – op 48 hebben we zeker nog 17 jaar te gaan - betekent dat je ook fris genoeg moet blijven, misschien door met de nodige insteek ook andere kwaliteiten van jezelf te gaan ontplooien. En voor een nieuwe uitdaging te gaan. Maar ik wil vandaag niet zeuren of klagen. Ik heb het met heel mijn hart gedaan. Het verhaal is geschreven, het boek is uit, de cirkel is rond. Ik wind er geen doekjes om: ik ga veel missen, maar veel ook niet. Ik wil de mensen van Lochristi vooral een boodschap meegeven: laat alle bekrompenheid, negativisme en afgunst achter jullie. Meer dan 80% van de mensen accepteert nooit de complete verantwoordelijkheid over zijn eigen leven. Ze klagen, bekritiseren, maken excuses en beschuldigen anderen voor dingen in hun leven waarmee ze niet tevreden zijn. Daar wordt niemand beter van. De ziekenhuisbedden liggen overvol met mensen die moeten wachten, wachten of het leven hen nog iets kan brengen. Wees dus blij als je er zelf nog iets kan van maken, en ga ervoor."

"Ik ga mij nu gewoon smijten, compleet uit mijn comfortzone en in een job die me confronteert met mezelf. Ik had nooit durven dromen dat ik daarvoor de vereiste kwaliteiten had, en er is wat overredingskracht nodig geweest van de overkant van de tafel.  Als ik slaag, ga ik in de zomer uit mijn Facebook-post springen van contentement dat ik het heb gefikst. Als het niet lukt, is het rip Corine’s business en dan mag men mij met kleingeld komen sponsoren in mijn brievenbus.  Maar ik sluit hier nu de deur met het gevoel dat het beste nog moet komen. Duizend maal bedankt, Lochristi, voor alles! “  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio