Eindelijk nog eens raak: Greg Van Avermaet pakt eindzege in Ronde van Yorkshire

Greg Van Avermaet heeft de Ronde van Yorkshire op zijn naam geschreven. In de slotrit eindigde hij tweede achter vroege vluchter Stéphane Rosetto, maar door het afhaken van leider Cort Nielsen en de bonificatieseconden pakt hij de eindzege in Groot-Brittannië. Serge Pauwels, de eindwinnaar van vorig jaar, werd derde in de eindstand.

De slotrit van de Ronde van Yorkshire kreeg de stempel koninginnenrit niet alleen omwille van de zes gecategoriseerde beklimmingen die tijdens de 189 kilometer tussen Halifax en Leeds op het programma stonden, maar ook het feit dat daartussen amper een vlakke kilometer te vinden was.

Stéphane Rossetto koos al vroeg in de rit voor de lange aanval. Aanvankelijk kreeg hij de Brit Max Stedman mee, maar die moest afhaken, waarop Rossetto met een grote versnelling zijn weg alleen verderzette. Hij hield er de bergtrui en prijs van de strijdlust aan over, maar had met nog veertig kilometer te gaan ook nog een voorsprong van vier minuten op de eerste achtervolgers.

Rossetto speelde geen rol voor de eindzege, waarvoor de strijd in de laatste 25 kilometers losbarstte. Op de laatste officiële helling moest leider Magnus Cort Nielsen afhaken in het erg uitgedunde peloton, waarna BMC in dienst van Greg Van Avermaet daarin het tempo ging opvoeren en de Deen van Astana zo uitschakelde voor eindwinst. Met een sprintje bergop slaagde Van Avermaet er 15 kilometer voor de finish in twee bonificatieseconden te veroveren.

Rossetto grijpen, dat konden de klassementsrenners niet meer. De Fransman pakte in de straten van Leeds zijn derde profzege uit zijn carrière, zijn eerste sinds 2014. 34 seconden na zijn aankomst verzekerde Van Avermaet zich van de eindzege door makkelijk de sprint voor de tweede plek te winnen voor de Brit Ian Bibby en acht anderen. Serge Pauwels finishte als achtste.

In de eindstand heeft Van Avermaet negen seconden voorsprong op zijn dichtste achtervolger, de Spanjaard Eduard Prades, en veertien seconden op titelverdediger Pauwels. Voor de olympische kampioen is het de tweede individuele zege van het seizoen. Eerder dit jaar won hij een etappe in de Ronde van Oman en twee ploegentijdritten met BMC.

Eindwinnaar Van Avermaet: “Zege is voor Andy”

Greg Van Avermaet droeg de eindzege op aan zijn overleden teambaas Andy Rihs. “Hij stierf weken geleden en morgen is het zijn begrafenis. We wilden iets doen voor hem. Hij heeft zoveel gedaan voor de ploeg en was een bron van inspiratie. Wat het team vandaag presteerde, was voor hem. Ik ben blij dat ik het uitstekende teamwerk heb kunnen afwerken. Deze zege betekent veel voor mij.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.