Festivalsparkconvenant maakt van heilige weide ook groen domein

Eén papiertje maakt dat toekomst Rock Werchter is verzekerd

Eén papiertje maakt dat toekomst Rock Werchter is verzekerd

Herman Schueremans geeft de eerste rondleiding op de nieuwe paden in het park van Werchter. Foto: evb

Rotselaar / Haacht -

Vier partijen, waaronder Live Nation, Rotselaar, het Festivalpark en de gouverneur, ondertekenden gisteren een convenant waardoor niet alleen de toekomst van het festival is verzekerd, maar Rotselaar nu ook definitief een extra tuin van 25 hectare heeft.

Door het convenant wijzen alle neuzen in dezelfde richting. Het voortbestaan van Rock Werchter is gegarandeerd, terwijl er op de weide extra aandacht komt voor de buurtoverlast, voor extra groen, kunst en afvalbeheer.

Deels was de job al uitgevoerd sinds de goedkeuring van het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan van 2016). Nu is het park op enkele details na, helemaal klaar.

“Om de weide, die bestond uit verschillende percelen landbouwgrond, om te vormen tot wat het nu is, waren vele inspanningen nodig. Uiteindelijk is het iets moois geworden. Samen met de besturen van Rotselaar en Haacht voeren we al meer dan tien jaar overleg. We wilden dat het festival hier bleef zodat verschillende drastische maatregelen zich opdrongen”, zegt gouverneur Lodewijk De Witte, zelf een fan van het eerste uur van Rock Werchter. “Voor jongeren is dit een plaats om naar uit te kijken en we mogen niet vergeten dat het festival Werchter wereldfaam bezorgt.”

Toch is voor de vier partijen niet alleen de festivalperiode van belang. “We doen iets terug voor de mensen: ze krijgen een mooi park.”

De Warmste Weide

“Wie kan zeggen dat hij en tuin van 25 hectare heeft?”, voegt burgemeester Dirk Claes (CD&V) eraan toe. “Het Werchterpark is ruimer dan muziek. Na het festivalseizoen kunnen mensen hier negen maanden lang onafgebroken genieten van het groen en van kunst. We sluiten niet uit dat er in het park nog meer initiatieven komen, zoals evenementen van jeugdbewegingen en waarom niet, De Warmste Week.”

Claes zegt dat negentig procent van het park klaar is en dat er nog extra werk moet worden gemaakt van openbaar vervoer. “De fietsers krijgen alvast een extra, derde overdekte fietsstalling, en er komt een park-and-ridezone. We werken dus heel milieubewust.”

Heel, heel fier

Wat tien jaar geleden nog onmogelijk bleek, is nu ook voor organisator Herman Schueremans werkelijkheid. “Ik ben heel, heel fier”, zegt hij. “Je kan 44 jaar geleden als jonge organisator iets willen, het ook realiseren blijft moeilijk. Het festival maakt nu met een groot park deel uit van de lokale gemeenschap. De kunstwerken van Arne Quinze krijgen deze zomer een vervolg. New York heeft Central Park, London dan weer Hyde Park. Ook daar worden optredens georganiseerd. Toch is er geen enkel park ter wereld waar zoveel groepen door de jaren heen hebben gestaan als Werchter.”

Schueremans is verheugd dat de schreeuw van tien jaar geleden werd opgevangen. “Festivals maakten toen een evolutie mee. We konden de oude formule niet aanhouden. Dat kan in deze vernieuwde omgeving wel”, meent hij.

Het festivalpark heeft inmiddels zijn eigen waterzuiveringsstation en elektriciteitsvoorziening.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio