SP.A-schepen onder vuur voor deelname aan Turkse Wolvenstoet: “Dit kan niet”

SP.A-schepen onder vuur voor deelname aan Turkse Wolvenstoet: “Dit kan niet”

Tijdens de optocht liepen kinderen mee in militaire uniformen en maakten deelnemers met hun hand het teken van de wolf.

Brussel / Heusden-Zolder -

De optocht van de “Turkse wolven” van vorige zondag zorgt voor commotie in Heusden-Zolder. Op internet circuleert een filmpje waarin SP.A-schepen Engin Özdemir voorop loopt. “Als dit te maken heeft met de Grijze Wolven kan dit niet”, zegt Peter Vanvelthoven, voorzitter van sp.a-Limburg. Dat berichten De Standaard en Het Belang van Limburg maandag.

In de optocht op de Koolmijnlaan waren vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrechtse Turkse politieke partij die aanleunt bij de Grijze Wolven. Kinderen liepen rond in militaire uniformpjes. De organisator zegt zelf dat zij “Turkse wolven” zijn.

Goedgekeurd

“De optocht heeft niets met de Grijze Wolven te maken”, beweert Özdemir. “De organisatie die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd.”

Ook politici van Turkse origine van andere partijen waren aanwezig. Burgemeester Mario Borremans zegt dat hij niet op de hoogte was.

“Democraat in Vlaanderen, fascist in Turkije”

N-VA-staatssecretarissen Zuhal Demir en Theo Francken hebben verbolgen gereageerd op het nieuws. “Democraat in Vlaanderen, fascist in Turkije”, klinkt het onder meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS