Dokters koppelden de machines los, zijn ouders gaven toestemming voor orgaandonatie. Maar dan gebeurde iets dat niemand nog verwacht had

Dokters koppelden de machines los, zijn ouders gaven toestemming voor orgaandonatie. Maar dan gebeurde iets dat niemand nog verwacht had

Foto: Facebook

Dokters hadden weinig hoop toen de dertienjarige Trenton McKinley twee maanden geleden met spoed werd binnengebracht in het ziekenhuis. De jongen had een zevenvoudige schedelbreuk opgelopen bij een zwaar auto-ongeluk. Lange tijd balanceerde hij op het randje van de dood. Zijn ouders hadden zelfs al papieren ondertekend voor orgaandonatie. Maar dan gebeurde er iets dat niemand nog had verwacht.

Bij het zware auto-ongeluk liep de jongen uit de Amerikaanse staat Alabama twee maanden geleden een hersentrauma op. Hij had maar liefst zeven breuken in zijn schedel. In het ziekenhuis kregen zijn ouders al snel te horen dat hij het vermoedelijk niet zou halen. En als hij toch overleefde, zou hij nooit meer dezelfde zijn.

Slecht nieuws

“Hij onderging twee hersenoperaties waarbij zijn schedel er werd afgenomen”, vertelt zijn moeder Jennifer. “Zijn hart liet het vier keer afweten, de laatste keer zelfs een kwartier lang. Er was geen hersenactiviteit meer en zijn hersenstam bleek beschadigd. Zijn hart sloeg alleen nog door de adrenaline die hem was toegediend. Zijn bloeddruk en zijn lichaamstemperatuur waren extreem laag. En ook zijn nieren begonnen te falen, door het gebrek aan zuurstof.”

Zowel de ouders als de dokters hadden de moed opgegeven. “De artsen zeiden dat ze hem zouden moeten laten gaan bij de volgende hartstilstand”, aldus Jennifer. “En dat was op een zaterdag.”

Op dat moment kregen de ouders ook de vraag of ze vijf organen van Trenton wilden doneren, zodat ze vijf andere kinderen konden redden. “Ik wist dat hij zelf niet zou aarzelen om vijf levens te redden, dus besliste ik om te tekenen. Dat betekende dat ze hem adrenaline zouden blijven toedienen tot maandag, zodat er tijd was om zijn organen schoon te maken.”

Onverwacht telefoontje

Maar de dag voor de artsen de machines zouden loskoppelen, kwam er plots een onverwacht telefoontje. “Net voor hij de allerlaatste test zou ondergaan om zijn hersenactiviteit te meten en het tijdstip van overlijden vast te stellen, bewoog zijn hand en daarna zijn voet”, zegt Jennifer.

Intussen gaat het weer heel wat beter met de jongen. “Hij heeft wel nog zenuwpijn en krijgt soms aanvallen”, klinkt het. “Maar hij wordt elke dag sterker. Hij is gegaan van geen hersenactiviteit naar praten, lezen, rekenen en stappen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees