Brusselse jongeren proberen bus naar recreatiedomein van Hofstade af te breken

Brusselse jongeren proberen bus naar recreatiedomein van Hofstade af te breken

Het absolute dieptepunt: 200 jongeren leverden slag met de politie. Ouders met kinderen vluchtten weg. Foto: Nbl

Zemst -

Een paar tientallen Brusselse jongeren hebben zondag amok gemaakt op de bus van en naar het recreatiedomein van Hofstade. Ze brachten onder meer vernielingen aan op een bus van De Lijn. Een paar jaar geleden was het daar bijna elke zomerse dag prijs. Maar door een aantal bijkomende maatregelen en strengere controles, keerde de rust weer. Zo ver als toen wil men het nu niet meer laten komen.

Een veertigtal jongeren uit Brussel hebben het zondag nogal bont gemaakt op weg van en naar het recreatiedomein van Hofstade. De politie en de veiligheidsdienst van De Lijn moesten ingrijpen.

Het eerste incident deed zich kort na de middag voor. Commissaris Filip Van Steenbergen van de politiezone Kastze (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst): “Rond kwart voor twee moesten we bijstand leveren aan de veiligheidsdienst van De Lijn. Een groepje van 20 jongeren maakte veel drukte op de bus van Vilvoorde naar Hofstade. Na een identiteitscontrole hebben wij de bus tot in Hofstade begeleid.”

‘s Avonds deed zich een gelijkaardig incident voor. “De jongeren zorgden eerst voor amok aan de uitgang van het domein. We hebben ze naar de bushalte begeleid, maar op de bus zelf ging het al snel opnieuw fout. Veertig jongeren begonnen onderweg de bus af te breken. Samen met politiepatrouilles uit de omgeving werden opnieuw alle jongeren gecontroleerd. Maar na overleg met het parket werd beslist om de bus te escorteren naar Vilvoorde. Daar stapten de jongeren over op Brusselse bussen.”

“Het ging om een bus van een onderaanneming die voor De Lijn rijdt. We kennen de problemen op lijn 683. Onze veiligheidsdienst werkt nauw samen met de politie”, zegt Joachim Nijs van De Lijn Vlaams-Brabant.

“We hebben camerabeelden en kunnen zo makkelijk achterhalen wie er op de bus schade heeft aangericht. Die jongeren worden nog vervolgd”, zegt de politie.

Betalend

Een paar jaar geleden was het recreatiedomein van Hofstade geregeld het toneel voor baldadighedendoor Brusselse jongeren. Gezinnen met kinderen werden lastiggevallen en bleven er gewoon weg. Maar ook op de bussen van en naar Brussel kwam het geregeld tot opstootjes.

Daarop is beslist om maatregelen te nemen: de omheining rond het domein werd vernieuwd, er werden identiteitscontroles ingevoerd en het Bloso-domein werd betalend gemaakt voor niet-inwoners van de gemeente. Dat is vandaag nog altijd zo. Ook werd de bewaking sterk opgedreven. Er werd zelfs gedacht aan een zwarte lijst met namen die het domein niet meer binnen zouden mogen, maar dat is er nooit van gekomen. De maatregelen loonden wel, de amokmakers bleven weg.

Hopelijk was het incident van zondag niet het begin van opnieuw een lange hete zomer voor de ordediensten. De politie zal alvast een extra oogje in het zeil houden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees