“Geen ondoordachte maatregelen” na vrachtwagenongeval waarbij peuter het leven liet, wel veiligheidsstudie

Aan het ING-filiaal worden veel bloemen neergelegd. Foto: dkr

Kortenberg -

De gemeente Kortenberg is in diepe rouw na het vrachtwagenongeval van afgelopen vrijdag, waarbij een peuter het leven liet. Maar ondoordachte maatregelen om de Leuvensesteenweg veiliger te maken, zijn niet aan de orde, zegt de burgemeester. “We wachten de resultaten van de studie van het Agentschap Wegen en Verkeer af.”

Intussen behandelt het bestuur de nasleep van het ongeval aan de Leuvensesteenweg (N2). Het ING-filiaal waarop de vrachtwagen is ingereden, is ernstig beschadigd. “Hoe lang de herstellingswerken aan de bank zouden duren, is nog niet bekend”, zegt burgemeester Chris Taes (CD&V). “Aangezien het kantoor ligt aan een gewestweg, moet ING de precieze details van het herstel met het Agentschap Wegen en Verkeer uitwerken. Onze gemeente neemt ook deel aan de bemiddeling.”

Geen instortingsgevaar

Het ING-filiaal blijft voorlopig gesloten, maar de bewoners van de appartementen boven het ING-gebouw mochten de avond zelf weer intrekken in hun woning, meldt korpschef Walter Endels. “De gebouwen in België zijn heel wat steviger dan men zou denken. Ondanks de zware impact is er geen gevaar op instorting. De appartementen hebben nog steeds elektriciteit, maar de inwoners hebben het dit weekend zonder gas moeten doen. Om ontploffingsgevaar te weren was de gastoevoer vrijdag afgesloten, maar die is maandag weer hersteld.”

Eenmalig ongeval

Het ongeval doet vragen rijzen naar de veiligheid van de Leuvensesteenweg (N2), waar de aanrijding plaatsvond. Verschillende omwonenden getuigen van hardrijders. “De Leuvensesteenweg heeft geen flitspalen op Kortenbergs grondgebied” zegt korpschef Walter Endels. “De steenweg is een gewestweg, dus het plaatsen van zulke palen is een bevoegdheid van het Vlaams Gewest.”

De gemeente staat open voor nieuwe veiligheidsmaatregelen, maar welke die zouden zijn staat nog niet vast. “De gewestweg en het bijhorende vrachtverkeer lopen dwars door ons dorpscentrum, maar zware ongevallen komen zelden voor. Die locatie staat ook niet op de lijst van zwarte kruispunten. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een studie gepland om uit te dokteren hoe de veiligheid verbeterd kan worden, en het lijkt me het beste om de resultaten van die studie af te wachten. Het ongeval is bijzonder tragisch, maar ook eenmalig. Ik geloof niet dat we het moeten aanwenden om allerlei ondoordachte maatregelen te improviseren”, zegt burgemeester Taes.

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees