Schokgolf in het peloton? Berucht dopingzondaar ‘Cobra’ brengt boek uit: “Zoals het fokken van kippen”

Schokgolf in het peloton? Berucht dopingzondaar ‘Cobra’ brengt boek uit: “Zoals het fokken van kippen”

Ricco in de Tour van 2008. Foto: IMAGEGLOBE

De laatste keer dat een ex-renner een controversieel boek uitbracht, ging er een schokgolf door het peloton. We hebben het natuurlijk over het boek van dopingzondaar Thomas Dekker. Nu plant ook de beruchte Riccardo Ricco de publicatie van zijn ‘belevenissen’ in de wielerwereld: “Cuore di Cobra”, het hart van de Cobra. De ondertitel van het boek luidt “Bekentenissen van een gevaarlijke renner”. Dat belooft...

Ricco, die onder andere voor Saunier Duval en Vacansoleil reed, liep in zijn carrière meermaals tegen de dopinglamp. Zo testte hij in de Tour van 2008 positief op CERA. Na zijn loopbaan, die in 2012 afliep na een schorsing van twaalf jaar, werd de nu 34-jarige Italiaan op heterdaad betrapt bij de aankoop van testosteron en EPO op een parking van een McDonald’s.

Nu wil hij zijn verhaal dus neerschrijven in een boek. “Alleen met doping win je niet. Zonder doping win je ook niet”, zegt Ricco in gesprek met het Italiaanse SpazioCiclismo. “Denk je dat de groten, die de geschiedenis van het wielrennen hebben geschreven en die betrokken waren bij een groot deel van de dopingschandalen, anders waren dan de rest van de groep? Waren zij beter of slechter dan de anderen?”

“Het is een collectieve nederlaag voor de renners dat zij gedwongen zijn om te buigen voor het dopingsysteem om door te kunnen gaan met hun vak en passie. Zoals het fokken van kippen, trainen en prepareren we iemand om te winnen. Of beter: om bij anderen te blijven”, aldus Ricco, die afwil van zijn bijnaam ‘Cobra’. “Dat is te bedreigend en te verraderlijk. Iets om tegenstanders bang mee te maken, maar ook bijna mezelf. Ik was ook maar iemand van de groep.”

Schokgolf in het peloton? Berucht dopingzondaar ‘Cobra’ brengt boek uit: “Zoals het fokken van kippen”
Foto: AP
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.