Vier twintigers slaan jongeman arbeidsongeschikt tijdens het uitgaan

Ieper / Langemark-Poelkapelle / Zonnebeke -

Vier jongemannen riskeren elk een half jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen op de Vismarkt in Ieper.

R. V.D.M. (21) uit Langemark-Poelkapelle, N. E.B. (20) uit Ieper, J. V. (21) uit Zonnebeke en G. C. (23) uit Ieper moesten zich maandagvoormiddag in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen op valentijnsnacht in 2016 op de Ieperse Vismarkt. Slachtoffer G.D., ook een jongeman, stelde zich burgerlijke partij.

“Hij was 's nachts met enkele vrienden na het uitgaan aan het wachten op een taxi toen plots een vechtpartij ontstond met een bende van een vijftiental jongeren”, zei zijn advocaat. “Mijn cliënt werd op de grond geslagen, waarna ze hem bleven schoppen. Daarna gingen de daders gewoon verder feesten. Onder meer twee snijtanden in zijn bovenkaak waren naar binnen geslagen, waardoor hij twaalf weken niet kon kauwen. Hij was drie dagen arbeidsongeschikt en houdt hier blijvende littekens aan over. Daarom vraag ik een schadevergoeding van 4.000 euro provisioneel en de aanstelling van een deskundige om de uiteindelijke schade te begroten. Daarnaast vorder ik een morele schadevergoeding van 2.500 euro, omdat dit een geval was van zinloos geweld. Er was geen enkele aanleiding om mijn cliënt zo toe te takelen.”

Op de Vismarkt hangen camera's die de vechtpartij filmden. “Die beelden deden de beklaagden de das om”, zei de procureur. “Ik vorder voor elk van hen een effectieve celstraf van zes maanden.”

De advocaat van R. V.D.M. en J. V. vroeg de rechtbank om die gevorderde straf te milderen tot een werkstraf. “De feiten zijn laakbaar, maar mijn cliënten werden geprovoceerd en alle betrokkenen hadden een glas te veel op. Bovendien hebben deze mannen een quasi blanco strafblad.”

N. E.B. betwiste de feiten. “Ik wou de vechtjassen uit elkaar halen en heb zelf geen slagen uitgedeeld”, zei hij bij monde van zijn advocaat. “Daarom vraag ik de vrijspraak.”

G. C. vroeg om uitstel, omdat een effectieve celstraf zijn toekomst zou hypothekeren. Zijn advocaat betwisten ook de bedragen van de burgerlijke partij en de aanstelling van een deskundige.

Vonnis op 4 juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio