wielrennen elite zonder contract en beloften ardense pijl - Mathijs Paasschens beste Brabander in Ardense Pijl

“Het is geen geschenk om 80 kilo naar boven te moeten sleuren”

“Het is geen geschenk om 80 kilo  naar boven te moeten sleuren”

Mathijs Paasschens legde beslag op de vijfde plaats in de Flêche Ardennaise. Foto: avt

Met vijf in de eerste twintig en Jochen De Haes en Julien Van den Brande die pas in de laatste kilometer plooiden, was de Ardense Pijl een succes voor de Brabantse renners. In de zwaarste Ardennenklassieker van het jaar verbaasde Mathijs Paasschens door vijfde te eindigen. Tom Verhaegen, Sander Rietjens, Stan Van Tricht en Lennert Teugels waren de anderen die in hun missie slaagden.

Superkoers, deze Flêche Ardennaise. Het duo Cees Bol-Jimmy Janssens beheersten de finale en de Lotto’s U23 - Kobe Goossens op kop - reden zich te pleuris om de vorige winnaar Harm Van Houcke opnieuw in stelling te krijgen. Wat voor de beste Belgische jongerenploeg niet lukte, deed Mathijs Paasschens in zijn eentje. Een verrassing?

“Zo kun je het een beetje noemen”, zei een glunderende Leuvenaar. “Ik wist dat ik me goed zou voelen op al die hellingen. Vorig jaar finishte ik hier al twaalfde. Hoewel. Het is nooit een geschenk om je 1,87 meter bij 80 kg naar boven te sleuren. Bovendien was er de warmte. Het gevoel was aanvankelijk niet super, maar toen Lennart Teugels op de Rosier doortrok, kon ik in tweede positie naar boven. Het bleef steevast moeilijk om me voorin te handhaven. Gelukkig kwam ik er in de laatste 20 km helemaal door.”

De 50 overlevenden van de 147 starters hadden op het eerste gezicht geen kans tegen het duo Cees Bol-Jimmy Janssens die toen op kop reden.

“Ik had nooit gedacht dat we met de achtervolgende groep nog zo dicht zouden eindigden”, aldus Paasschens. “Bij de laatste melding bedroeg onze achterstand nog 55 seconden. Ik schrok dus toen ik in de laatste bocht slechts 100 meter voor mij Cees Bol de handen in de lucht zag steken...”

Vorige donderdag won Paasschens zijn eerste koers in Kortenaken.

“De vorm is opperbest. Kortenaken was niets in vergelijking met de vele grote koeren die ik dit seizoen met de ploeg al reed. In de Tour de Mirabel voelde ik de conditie stijgen en op dit moment ben ik top. Het is nu een kwestie om dat in de Criquielion volgende zaterdag door te trekken en nog even vast te houden tot Parijs-Roubaix. De helleklassieker is anders dan deze Flêche, maar ook loodzwaar. Vorig jaar maakte ik kennis met de Hel, straks wil ik er ook voor een goed resultaat gaan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio