Man reageert zonder nadenken op mail en ziet prompt zijn spaargeld in rook opgaan: “Ik heb nog 11 eurocent over”

Man reageert zonder nadenken op mail en ziet prompt zijn spaargeld in rook opgaan: “Ik heb nog 11 eurocent over”

De man kan zich wel voor het hoofd slaan, maar het kwaad is helaas geschied. Foto: DJI

Bredene -

Oplichters hebben een dertiger uit Bredene 7.000 euro afhandig gemaakt. Hij reageerde op een malafide mail en zag zijn rekeningen geplunderd worden.

Een 37-jarige man uit Bredene is al zijn spaargeld kwijt aan oplichters. Die slaagden erin om hem te laten inloggen op zijn internetbankieren en zo al zijn gegevens te stelen. 's Nachts schreven ze al het geld op zijn rekeningen - in totaal zo'n 7.000 euro - naar een andere rekening over. Het slachtoffer ontdekte de diefstal pas enkele dagen later. David Goemyne (37) uit Bredene kreeg recentelijk een mail binnen waarin stond dat hij zijn kaartlezer moest updaten om vijftien euro kosten voor een nieuwe te vermijden. “Die mail kwam op het eerste gezicht van Axa, mijn bank”, zegt hij. “Ik had de dagen ervoor ook al enkele mails van hen gekregen en stond er helaas te weinig bij stil. Ik wilde die kosten vermijden en heb me dus ingelogd.”

De onfortuinlijke dertiger belandde op een Axa-portaal en gaf zijn gegevens onbewust aan malafide oplichters. Het duurde allemaal wat lang, maar daar stond hij niet direct bij stil. “Ze hebben me gepakt in de snelheid van het leven. Ik had die dag lang gewerkt en was ondertussen nog aan het koken”, zegt hij. “Ik wou dat snel in orde brengen en ben heel naïef geweest.”

“Beschaamd om het te vertellen”

Pas toen hij bij de politie aangifte ging doen zag hij hoe goedgelovig hij wel geweest was. De mail kwam niet van een officieel Axa-adres en er stonden ook enkele schrijffouten in. “Ik kan mezelf wel voor het hoofd slaan”, zegt hij. “Ik ben zelfs beschaamd om het te vertellen.”

De daders schreven het geld van Davids zakenrekening over naar zijn persoonlijke rekening. Van daaruit werd 7.000 euro naar een andere rekening versluisd. Opvallend: David kreeg daags nadien een vriendschapsverzoek op Facebook van de vrouw op wier naam die rekening stond. “Ik heb alles aan de politie bezorgd. Die vrouw stuurde me nog enkele berichten en probeerde me te bellen. Maar ik ben daar niet op ingegaan.”

Na de oplichting had David nog 11 eurocent op zijn rekening staan. “Ik had heel wat bijgeklust en gespaard om deze zomer een terras te kunnen leggen. En nu is het allemaal weg. Maar ik ga door en ga nu niet teveel zelfmedelijden hebben. Zondag is het mijn verjaardag. Misschien krijg ik wel een paar enveloppen”, besluit hij met een glimlach.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees