Dit is het beste Belgische groenterestaurant van het jaar

Dit is het beste Belgische groenterestaurant van het jaar

Een van de gerechtjes die Bart De Pooter in Pastorale uit zijn koksmuts tovert. Foto: Adriaan Van Looy - Hungry for More

Naar aanleiding van de Week van Groenten en Fruit is opnieuw het beste Belgische groenterestaurant bekendgemaakt. Dat is dit jaar Pastorale in Reet geworden, het geesteskind van chef-kok Bart De Pooter. In de algemene ranglijst van de Green Guide deden de Belgische restaurants het trouwens bijzonder goed.

Tijdens de 'Week van Groenten en Fruit’ pakt duurzaamheidsorganisatie We’re Smart World uit met de vijfde editie van de Green Guide, de digtale restaurantgids die alle culinaire adressen verzamelt waar groenten en fruit een hoofdrol spelen. Grote winnaar in België werd tweesterrenrestaurant Pastorale van chef-kok Bart De Poorter. Hij biedt in zijn restaurant onder meer een volledig vegetarisch menu aan onder de naam De Biotoop.

21 in top 100

De Belgische restaurants deden het globaal gezien prima. In de lijst van de honderd beste groenterestaurants prijken er namelijk 21 van bij ons. In de volledige ranglijst zijn 510 restaurants uit 29 landen opgenomen en België is daarmee koploper. Opvallend is wel dat Pastorale op die lijst niet als eerste Belgische restaurant staat. Die categorieën worden namelijk strikt gescheiden gehouden. 

De eer is wel weggelegd voor het Gentse Vrijmoed, dat met plaats twee enkel Xavier Pellicer uit Barcelona moet laten voorgaan. Ook het Antwerpse Graanmarkt 13 scoort met een vijfde plaats bijzonder goed.

De top 5 en de andere Belgische restaurants in de top 100:

1. Xavier Pellicer, Barcelona
2. Vrijmoed, Gent
3. Bleu Hill, Tarrytown, VS
4. La Distillerie, Bourglinster, Luxemburg
5. Graanmarkt 13, Antwerpen
12. L’Air du temps, Liernu
17. Arabelle Meirlaen, Marcin
18. ’t Aards Paradijs, Nevele
21. Hof van Cleve, Kruishoutem
26. Hertog Jan, Zedelgem
29. Humus & Hortense, Elsene
33. Pastorale, Reet
36. Hofke van Bazel, Bazel
37. Bouchery, Brussel
41. L’Air des Sens, Zoutleeuw
64. Taste & Colours, Kortrijk
67. ’t Zilte, Antwerpen
69. Philippe Fauchet, Saint-Georges
73. Benoit & Bernard Dewitte, Ouwegem
74. De vijf seizoenen, Brakel
75. Chalet de la Forêt, Brussel
77. Le Coq aux Champs, Soheit-Tinlot
80. Condacum, Kontich
97. De Poorterij, Dilsen Stokkem

 

 

Corrigeer