Food

Eten we binnenkort zeewier uit de Noordzee?

Eten we binnenkort zeewier uit de Noordzee?

Foto: shutterstock

Volgens het project SeaConomy kan Vlaanderen een voortrekkersrol opnemen in de kweek van zeewieren. Het Belgische deel van de Noordzee is uitermate geschikt voor de kweek van de ‘superfood’.

Zeewier is een delicatesse, en je kunt het nu al gewoon gaan afknippen aan onze kust. Maar er is meer potentieel: uit een onderzoek van het project SeaConomy blijkt dat het Belgische deel van de Noordzee uitermate geschikt is voor de kweek van bijvoorbeeld suikerwier, Atlantische wakame, blaaswier, zee-eik, zeesla, dulse, nori of Iers mos - en dat op een economisch rendabele manier.

Het doel? Op korte termijn, tegen 2025, lokale zeewieren kweken in de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. Uit de studie is gebleken dat er een afzetmarkt is bij kmo’s en kennisinstellingen. Ook Colruyt, dat deel uitmaakt van het consortium, wil zelf uitpakken met onder meer brood en chocolade met zeewieradditieven.

Op langere termijn, binnen een vijftiental jaar, bieden zeewieren ook kansen voor de toepassing in biomaterialen mits de wieren op grote schaal gekweekt en geraffineerd worden.

Duurzaamheid

Momenteel is er met Value@Sea in Nieuwpoort al een proefproject in zee gelanceerd. De kweek zou kunnen gebeuren op dat proefveld in Nieuwpoort maar ook in windmolenparken. Het nieuw Marien Ruimtelijk Plan van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer voorziet namelijk enkele zones voor aquacultuur.

‘We hebben becijferd dat we zo’n 30 tot 37 hectare nodig hebben om de lokale markt te kunnen bedienen. Dat zou zo’n 3.000 ton nat zeewier opleveren. Droog schiet daar nog 30 ton van over’, aldus Lien Loosvelt van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen.

Het SeaConomy-project bracht voor de eerste keer een consortium van bedrijven, sectororganisaties en overheidsinstanties samen om het potentieel van de Vlaamse zeewiereconomie te ontluiken. Onder meer Sioen Industries, Colruyt, Pures, Lambers-Seghers en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen werkten mee aan het proefproject dat nu stilaan afgerond wordt.

‘Het mooie aan dit project is het expliciete accent duurzaamheid, het zoeken naar innovatief productiemateriaal, de geschikte omgeving en het feit dat er wordt gestreefd naar kwalitatieve eindproducten met een hoge toegevoegde waarde’, zegt Vlaams minister voor Visserij Joke Schauvliege (CD&V).

Corrigeer