Peter Sagan valt uit de lucht: “Mathieu van der Poel? Wie is dat?”

Peter Sagan valt uit de lucht: “Mathieu van der Poel? Wie is dat?”

Sagan aan de slag in zijn eigen Fondo.

Peter Sagan heeft het merendeel van zijn rustperiode doorgebracht in Californië. De Slovaakse wereldkampioen nam er vorig weekend deel aan de Sagan Fondo Truckee Mud Edition, straks herbegint hij in de Ronde van Californië. De Slovaak vond buitenaf de tijd voor een lange babbel met de Amerikaanse wielersite Cyclingtips.com. En Sagan blijft Sagan.

Om het beste uit het interview te halen, maakte Cyclingtips gebruik van de diensten van Kate Nash, de Tsjechisch-Amerikaanse veldrijdster die in Truckee woont. Nash spreekt Tsjechisch, Sagan Slovaaks maar beide talen zijn voldoende verwant om een diepgaand interview tot stand te brengen. Enfin, voor zoverre het mogelijk is om van Sagan diepgaande interviews af te nemen. Een bloemlezing!

CT: Niemand schijnt zoveel plezier te beleven aan de wielersport als jij! Een biertje drinken, een wheelie, wat dollen met de vrienden... Sagan: “Om plezier te hebben, moet je met vrienden zijn. Ik word in mijn ploeg omringd door vrienden. Zij zien hoe hard ik werk en het inspireert hen om ook hard te werken. En tegelijk maken we veel plezier. Ik ben echt blij met de ploeg waarover ik beschik en de mensen die me omringen.”

CT: Wat is het moeilijkste aspect van Peter Sagan zijn? Sagan: “Het alledaagse leven. Een restaurant bezoeken met de familie in Slovakije? Onmogelijk. Ach, leven kan mooi en prachtig zijn, het leven kan ook ‘shitty’ zijn. Het is maar wat je er zelf van wil maken.”

CT: In 2016 vertelde je dat je misschien wel over drie tot vijf jaar zou stoppen. Geef eens een update! Sagan: “Stoppen is helemaal niet aan de orde. Maar ooit zal het er van komen.”

CT: Je won drie wereldtitels, je won Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wat drijft je nog? Sagan: “De drang naar plezier maken. Een betere drijfveer bestaat er niet.”

CT: Heb je ambities in het rondewerk? Sagan: “Neen! Ik won ooit de Ronde van Polen, ik won ooit de Ronde van Californië. Maar dat was meer toeval dan kunde. Ik heb nooit gedacht dat het me ooit zou lukken.”

CT: Wat zou je doen, mocht je niet meer koersen? Sagan: “Van alles! En zeker niet stilzitten. Maar vraag me niet wat. Een man moet doen wat hij moet doen.”

CT: In de aanloop naar Parijs-Roubaix was er wat commotie over Tom Boonen die vond dat je moest stoppen met mekkeren. Je antwoordde met een hartje! Hebben jullie nadien nog contact gehad? Sagan: “Neen! Tom is een groot kampioen! Ik heb geen behoefte aan polemieken met Tom. Hij blijft mijn idool.”

CT: In Rio deed je mee aan de olympische mountainbikerace. Wat zijn je plannen voor Tokyo? Sagan: “Die zijn er niet! Dat zijn zorgen voor later! Ik concentreer me nu op wat ik morgen ga doen.”

CT: Mathieu van der Poel heeft olympische ambities in het mountainbiken? Maakt hij een kans? Sagan: “Wie is Mathieu van der Poel?”

CT: Een vedette uit het veldrijden? Sagan: “Iedereen doet waar hij zin in heeft.”

En wat vond je van het debuut van Wout van Aert in de klassiekers. Sagan: “Die was heel goed, ja! En hij gaat straks nog beter worden als hij meer ervaring heeft opgedaan.”

Wie is je beste vriend in het peloton en wie je grootste vijand? Sagan: “Iedereen is mijn vijand! Vrienden? Vooral mijn vrienden van bij Bora-Hansgrohe. Mijn broer Juraj, Michal Kolar, Daniel Oss… Ex-ploegmaat Oscar Gatto is ook een goede vriend. Maar heel veel vrienden heb ik niet. Als leider van een team kan ik het mij moeilijk permitteren om bevriend te zijn met de leider van een ander team.”

CT: Jij bent een rolmodel voor vele jongeren! Had jij zelf rolmodellen? Sagan: “In eerste instantie mijn broer Juraj! Zonder hem had ik hier niet gezeten. Voor het overige vond ik Jan Ullrich en Tom Boonen best cool. In het mountainbiken liet ik mij inspireren door Filip Meirhaeghe en Miguel Martinez. Maar ik wil vooral gewoon mezelf zijn.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.