Basscats nemen afscheid van Kroegentocht

Basscats nemen afscheid van Kroegentocht

De Basscats spelen al twintig jaar op de Kroegentocht en dat wordt elk jaar een beetje lastiger. Foto: fmr

Izegem -

De Basscats nemen vrijdagavond afscheid van de Izegemse Kroegentocht. Twintig edities lang namen ze deel, maar ze worden slachtoffer van hun eigen succes: ze amuseren zich te fel. Ze blijven optreden, maar de Kroegentochten laten ze straks links liggen.

De Kroegentocht van nu vrijdag wordt de laatste met de Basscats. De populaire Izegemse formatie is al jarenlang een vaste waarde, maar nu komt daar een eind aan. “Niet aan de Basscats, voor alle duidelijkheid”, zegt lid van het eerste uur Marnix Duhamel. “We blijven optreden, maar niet meer op de Kroegentocht.” Vreemd op het eerste gezicht, maar de groep heeft er een logische verklaring voor. “We amuseren ons daar altijd nog harder dan het publiek zelf. Daardoor spelen we uren aan een stuk door, tot lang na het aangekondigde einde. Maar lichamelijk eist dat zijn tol. Sinds onze eerste deelname aan de Kroegentocht zijn we twintig jaar verder. We zijn er niet jonger op geworden en dat begint door te wegen.”

Na twintig edities willen de Basscats in schoonheid eindigen. “Daarom pakken we vrijdagavond uit met Basscats XL”, zegt Duhamel. “Om op een leuke manier afscheid te nemen, hebben we een hele reeks gastmuzikanten gevraagd. Op die manier gaan we er een groot feest van maken. We hopen nog één keer het publiek massaal uit het dak te doen gaan. Zo zeggen we dankjewel aan iedereen die ons jarenlang gesteund heeft en de kans gaf om op te treden en te groeien tijdens de Kroegentocht.”

Veertien kroegen

De Basscats zullen vrijdagavond postvatten in de Lagaar aan het station. Maar niet alleen die groep is XL, de hele Kroegentocht is dat. “We mogen inderdaad opnieuw spreken van een XL-editie”, zegt Jurgen Vierstraete van de Leutvrienden, de organisatie achter de Izegemse Kroegentocht. “Het publiek kan in liefst veertien kroegen terecht en dus zijn evenveel bands aan de slag.”

De cafés bevinden zich op drie locaties. Vroeger speelde alles zich af rond de Grote Markt en de Korenmarkt. De jongste jaren hoeft ook de omgeving van de Sint-Tillokerk niet meer onder te doen. “En alles ligt op wandelafstand. Niet alleen dat spreekt het publiek aan, ook de variatie en kwaliteit van de groepen is waarvoor we gewaardeerd worden”, besluit Vierstraete.

De concerten starten om 21 uur. Een kaart in voorverkoop kost 7 euro, de avond zelf betaal je 10 euro voor een toegangsticket tot alle deelnemende kroegen.

INFO

Facebookpagina Kroegentocht Izegem

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio