Bouw Steenbruggebrug start ten vroegste in 2021

Een pak bewoners kwam een kijkje nemen tijdens de infomarkt. Foto: mvn

Brugge / Oostkamp -

Er zijn nog verschillende opties voor de nieuwe hoge brug van Steebrugge, waarvan de bouw ten vroegste in 2021 van start gaat. Dat vernamen een vierhonderdtal buurtbewoners op een infomarkt.

De bruggenmiserie is nog niet meteen voorbij voor wie in de buurt van de brug van Steenbrugge woont of er regelmatig passeert. Dat werd duidelijk op een infomarkt van De Vlaamse Waterweg, in samenwerking met stad Brugge en gemeente Oostkamp.

Dat er gekozen wordt voor een vaste hoge brug voor het autoverkeer in combinatie met een beweegbare brug voor fietsers en voetgangers, besliste de Vlaamse overheid eind vorig jaar al. Maar waar de bruggen precies komen, ligt nog niet vast. De twee denkpistes: een hoge brug op de locatie van de bestaande brug schuin over het kanaal, of een iets noordelijker gelegen brug dwars over het kanaal, met een bochtige aanrijweg.

30 of 50 per uur

“Aan de locatie van de brug hangen een aantal belangrijke factoren vast. Bij een nieuwe brug op de bestaande locatie gaan we uit van een snelheid van 50 kilometer per uur, bij de dwarse brug 30 kilometer per uur. Die laatste optie zal minder steil zijn, maar wel een grotere impact hebben op de omgeving”, zegt ingenieur Jonas Fahy van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Ook de locatie van de fietsersbrug, het al dan niet aanwezig zijn van een of meerdere busbanen en de vorm van de brug moeten nog worden onderzocht. In de loop van volgend jaar wordt een voorontwerp verwacht, de vergunningen pas het jaar nadien. “De huidige timing voorziet dan de start van de werken in 2021”, zegt Fahy.

Nog een hele tijd wachten dus, net datgene waarom de meeste buurtbewoners net willen dat de huidige Steenbruggebrug zo snel mogelijk vervangen wordt: wachten. “Wij wonen vlakbij en ik heb eens geturfd: zeventig keer is die brug opengegaan op een weekend”, zegt Marc Debaeke. “Een hoge brug zal voor vlotter verkeer zorgen, maar dan hoop ik wel op een oplossing met een zo klein mogelijke impact op de omgeving.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio