Seks & Relaties

Een monogame relatie of meerdere sekspartners? Dit is wat de gemiddelde student verkiest

Een monogame relatie of meerdere sekspartners? Dit is wat de gemiddelde student verkiest

Themabeeld Foto: Shutterstock

Vergeet het cliché van de losbandige student. Volgens recent onderzoek heeft meer dan negen op tien studenten van de Universiteit Antwerpen een sterke voorkeur voor monogamie. Ruim 800 studenten werden bevraagd volgens een vernieuwende methode.

Het team van professor Chris Kenyon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzocht seksuele netwerken en hoe die de verspreiding van hiv en andere soa’s beïnvloeden. “Een betere kijk op de houding van mensen tegenover seksualiteit kan ons handvaten bieden om efficiëntere campagnes te ontwikkelen tegen de verspreiding van hiv en soa’s”, zegt Kenyon. Het onderzoek verschijnt deze week in het vakblad PLOS ONE.

“Recht op de man of vrouw af vragen naar seksuele voorkeuren is geen betrouwbare methode, zo wees eerder onderzoek al uit. Het is voor de meeste mensen nog taboe om te zeggen dat ze het prima vinden om meerdere sekspartners te hebben. Anderen zijn zich zelfs niet bewust van hun houding.”

De onderzoekers kozen daarom voor een zogenaamde “Implicit Association Test”. Die online vragenlijsten kijken naar impliciete verbanden die mensen leggen, zonder dat hen specifiek gevraagd wordt om na te denken over een bepaald vraagstuk. In dit onderzoek moesten studenten woorden als positief of negatief aanduiden. Bij foto’s van koppels werd hen gevraagd of ze dachten dat het om monogame koppels ging, of dat een van de twee mensen een andere partner had. 92,3 procent van de studenten bleek een impliciete voorkeur aan te geven voor monogamie.

(lees verder onder de foto)

Een monogame relatie of meerdere sekspartners? Dit is wat de gemiddelde student verkiest
Beeld uit de online vragenlijst Foto: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Duidelijke voorkeur

“De voorkeur voor monogamie is vergelijkbaar bij mannelijke en vrouwelijke studenten. Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen stonden meer open voor seksuele relaties met meerdere partners,” zegt Kenyon. Door de beperkte omvang van de groep met niet-hetero respondenten moeten hun resultaten echter met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

Een monogame relatie of meerdere sekspartners? Dit is wat de gemiddelde student verkiest
Chris Kenyon Foto: Instituut voor Tropische Geneeskunde

De onderzoekers vergeleken de vragenlijst met impliciete voorkeuren ook met de antwoorden die de studenten gaven wanneer ze wél expliciet de vraag kregen hoe ze aankeken tegen monogamie en meerdere sekspartners. Ook in de expliciete vragenlijst kozen studenten duidelijk voor monogamie. Hier was geen verschil meer zichtbaar op basis van de aangegeven seksuele voorkeur van de studenten.

Taboe

De sterke voorkeur voor monogamie is geen verrassing. In West-Europa werden niet-monogame relaties eeuwenlang bestraft en worden ze vandaag over het algemeen nog altijd afkeurend bekeken. De onderzoekers willen de studie daarom herhalen, bijvoorbeeld in delen van sub-Sahara Afrika, waar het hebben van meerdere sekspartners meer geaccepteerd wordt. “Als mensen daar een andere onbewuste houding hebben dan hier, dan is de vraag waarom en vanaf welke leeftijd deze verschillen beginnen te ontstaan. We weten dat intensieve en onderling verbonden seksuele netwerken de verspreiding van soa’s in stand houden. Een beter beeld van seksuele voorkeuren moet ons helpen om die verspreiding te doorbreken,” aldus Kenyon.

Voor het onderzoek werkte het ITG samen met de Universiteit Antwerpen, de University of Cape Town in Zuid-Afrika en de Open Universiteit Limburg in Nederland.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees