Vrienden en familie twijfelen aan doodsoorzaak van ex-jeugdspeler Club Brugge: “Duidelijke sporen van geweld op zijn lichaam”

Lamine Bangoura woonde met zijn hond in deze sociale woning aan de Mezenstraat. Foto: sbr/rr

Roeselare -

Een uithuiszetting in Roeselare had maandag dramatische gevolgen voor Lamine Bangoura (27). Toen de politie de ex-jeugdspeler van Club Brugge in de boeien sloeg, overleed hij. “We willen antwoorden, er moet iets zijn misgelopen”, zeggen vrienden.

LEES OOK: Man (27) verzet zich tegen uitzetting uit huurwoning en sterft ter plaatse

Wat speelde er zich maandag af in het huis van Lamine Bangoura (27) in de Mezenstraat in Roeselare? Het is een vraag waar zijn familieleden en vrienden momenteel mee worstelen. Rond 10.30 uur zagen omwonenden de deurwaarder aankomen. “Met twee containers en een vrachtwagen om de inboedel in te laden”, zegt overbuurvrouw Marcella Deturck.

Lamine Bangoura, die in zijn jongere jaren nog bij Club Brugge voetbalde, huurde in de straat al eventjes een sociale woning van bouwmaatschappij De Mandel. Hij woonde er alleen met zijn hond, een Stafford. Door een probleem met de huur zou hij maandag uit zijn huis worden gezet. Voor zijn woning waren al verbodsborden om te parkeren geplaatst.

Maar de uithuiszetting liep niet van een leien dakje. Volgens Marcella en andere buren was er onmiddellijk politie aanwezig om een handje te helpen. Later kwam er ook nog versterking bij.

Wat volgde iets na 11 uur was een enorm kabaal. Bangoura ging niet akkoord met de inbeslagname en verzette zich hevig. “De man was razend, uitzinnig van woede”, bevestigt Tom Janssens van het Kortrijkse parket.

“Hij riep en tierde en stond op zijn zetel te zwaaien met een wapen”, beweert Marcella, die via de deuropening het tafereel zag gebeuren. Maar plots werd het stil. Wat er daarna gebeurde, is voor iedereen voorlopig een groot vraagteken.

“Geen politiegeweld”

“Toen de politie hem had geboeid, overleed hij”, aldus Janssens. Volgens het parket is er momenteel geen sprake van politiegeweld. Een lijkschouwing vandaag moet meer duidelijkheid scheppen over de doodsoorzaak. Aangezien de lokale politie betrokken partij is, voert de federale gerechtelijke politie het onderzoek uit.

De familie en vrienden van Bangoura denken echter dat er meer aan de hand is. “Lamine was een sterke, afgetrainde jongen”, zegt zijn vriend Michel Kodia, die een achttal jaar geleden bij hem in SV Roeselare speelde. “Het kan volgens mij niet dat hij zomaar een hartstilstand heeft gekregen. Ik stel er mij vragen bij. Misschien gebruikte de politie een taser en werd die schok hem te veel?”

“Wél duidelijke sporen van geweld”

Ook zijn andere vrienden en familieleden stellen zich vragen. Op Facebook circuleert een post waarin duidelijkheid wordt gevraagd. “De politie zegt dat ze niet weet wat er gebeurd is”, klinkt het. “Voor ons is dat een klap in het gezicht. De familie is het lichaam gaan bekijken en er zijn duidelijk sporen die wijzen op een gewelddadig overlijden. Er zijn bloedsporen op zijn oog, oren en mond. Er is iets serieus misgelopen.”

De naasten van Lamine kregen al verschillende zaken te horen: dat hij een hartstilstand zou hebben gekregen of dat hij zichzelf zou hebben doodgestoken. Maar ze geloven daar bitter weinig van. “Lamine was een goede jongen die met niemand problemen had”, zegt Kodia. “Zaterdag was ik nog bij hem, alles was in orde. Maandag zou hij gaan solliciteren. En plots is hij er niet meer, de tijd stond stil toen ik het hoorde.”

Bangoura was in zijn jonge jaren een beloftevolle voetballer. Hij speelde in de jeugd bij Club Brugge. Daarna ging hij naar Roeselare en Izegem. Door een heupblessure moest hij vroegtijdig stoppen met voetballen. “Het was een krachtige, snelle spits met goede voeten”, herinnert KV Mechelen-keeper Colin Coosemans zich. “Ik zat ook samen met hem op school. Het was een goedlachse jongen die niet tegen onrecht kon. Daarvan werd hij woest. Hij stond altijd klaar om anderen te helpen. Dit is zeer spijtig.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees