Nieuwe spoorvakbond dreigt met stakingen tijdens examenperiode

Nieuwe spoorvakbond dreigt met stakingen tijdens examenperiode

Foto: blg/blg

stakingsaanzegging ingediend. De aanzegging loopt een maand vanaf 28 mei. Volgens voorzitter Mohammed Benyaich zijn er vier actieperiodes mogelijk: 28-29 mei, 4-6 juni, 13-15 juni en 18-19 juni.

De kleine vakbond, een afsplitsing van ACOD Spoor, gaat niet akkoord met het voorstel van de directie voor 3.600 treinbestuurders. De directie stelde 150 euro bruto opslag voor en wil het aantal compensatie- en kredietdagen verminderen, klinkt het. Vierennegentig procent van de werknemers ging niet akkoord. Voor de treinbestuurders zou er een jaar opzegperiode komen bij vertrek als compensatie voor de twintig maanden durende opleiding.

De drie spoorbonden gingen globaal akkoord met de voorwaarden, maar Metisp-Protect dus niet. “Dit heeft niets te zien met een herwaardering”, aldus vicevoorzitter Etienne Hoet.

Personeelstekort

De nieuwe spoorbond wil ook een personeelstekort aankaarten. De productiviteit gaat immers hoger met zowat 5 procent meer treinen tussen 2016 en 2018, maar het aantal effectieven loopt terug en ze worden niet vervangen, klinkt het. In zakenkrant L’Echo wordt ook nog eens partijdigheid bij benoemingen verweten.

Metisp-Protect telt maar 300 aangesloten leden op een totaal van 36.000 werknemers van NMBS, Infrabel en HR-Rail. Tegen de sociale verkiezingen bij het spoor later dit jaar, een primeur bij de spoorwegen, wil voorzitter Benyaich aan 1.000 leden zitten. De vakbond ontstond recentelijk als afsplitsing van ACOD Spoor. Ze stapten op omdat ze vinden dat de extreemlinkse partij PVDA (PTB) het ACOD te veel radicaliseert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees