Food

Vraag voor de wetenschap

Waarom lijken zoveel meer mensen allergisch voor voedsel dan vroeger?

Waarom lijken zoveel meer mensen allergisch voor voedsel dan vroeger?

Themabeeld Foto: ss

Het lijkt wel alsof onze tijd gekenmerkt wordt door allergieën en intoleranties aan voedsel die er vroeger niet waren. De leidt maar al te vaak tot reacties van ouderen als “in onze tijd bestond dat niet hoor.” En het is een feit, voedselallergieën komen vaker voor dan vroeger, zo vertelt Margo Hagendorens van de Universiteit Antwerpen ons.

Eerst en vooral is er een wezenlijk verschil tussen intoleranties en allergieën, zo vertelt Hagendorens ons. En voor we verder gaan, leggen we dat verschil even uit. Bij een intolerantie, bijvoorbeeld voor lactose (een suiker, vooral aanwezig in koemelk), krijg je darmklachten omdat je het niet goed kan verteren. Een (voedsel)allergie heb je wanneer je lichaam tegenover bepaalde eiwitstructuren in pollen, fruit of ander voedsel specifieke allergie-antistoffen aanmaakt. In tegenstelling tot intoleranties, treden deze allergische reacties vaak snel na inname op, meestal al na een erg kleine hoeveelheid/portie/dosis.

Hagendorens ziet vier belangrijke redenen waardoor (het lijkt alsof) er meer voedselallergieën voorkomen dan vroeger.

Sneller naar de dokter De alertheid bij mensen is hoger dan vroeger en we stappen bij klachten sneller naar de dokter. Waar iemand vroeger misschien enkel appels zou gaan mijden als die hem jeuk opleverden in de mond, zal die persoon nu naar de dokter stappen voor een diagnose. Ook ouders staan met hun kinderen sneller bij de dokter dan vroeger. Daardoor worden er vaker diagnoses van allergieën gesteld.

Te hygiënisch We leven met zijn allen een pak hygiënischer dan vroeger. Daardoor wordt ons immuunsysteem minder geoefend en gaan allergieën zich vlotter ontwikkelen.

Vroeger waren er geen kiwi’s Een derde reden is een verandering van ons eetpatroon. Twintig jaar geleden lagen er amper of zelfs geen kiwi’s in de supermarkten, fruit waar nu vaak allergisch op gereageerd wordt. Een allergie aan dergelijke fruitsoorten had vroeger dus gewoon geen kans om zich te manifesteren.

Meer allergieën aan boompollen leidt tot meer voedselallergieën Alsmaar meer mensen zijn allergisch voor boompollen en ontwikkelen daardoor een zogenaamde secundaire allergie. Daarbij reageert je lichaam enkel op bepaalde fruitsoorten of ander voedsel omdat de bouwstenen van dergelijk voedsel lijken op die van boompollen. Mensen met een dergelijke secundaire voedselallergie hebben vooral jeuk in de mond en keel bij inname. Verwarmd fruit verdragen ze meestal probleemloos.

 

Vraag voor de Wetenschap

Veertig dagen lang proberen Het Nieuwsblad en een groep Vlaamse wetenschappers een vraag te beantwoorden waarvan je wakker ligt. Heb je zelf een boeiende wetenschapsvraag? Dan kan je die insturen via deze link. Wij zoeken een expert, die ons vervolgens schetst wat er al over geweten is.

Met ‘Vraag voor de wetenschap’ proberen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en Het Nieuwsblad de wetenschap dichter bij de burger te brengen. De ingestuurde vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. De campagne is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van Vlaams minister Muyters, bevoegd voor wetenschap en innovatie, in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S