Froome verwacht actie morgen op de flanken van de Etna (maar niet van hemzelf)

Froome verwacht actie morgen op de flanken van de Etna (maar niet van hemzelf)

Foto: AP

Chris Froome beleeft voorlopig een lastige Ronde van Italië. Door een val bij de verkenning van de proloog moest hij in de eerste chronorace al meer dan een halve minuut toegeven op Tom Dumoulin. En gisteren kwamen daar nog eens zeventien seconden bij. Vandaag wacht de eerste bergrit met aankomst bovenop de Etna.

Froome overleefde de etappe naar San Ninfa zonder kleerscheuren. De Brit kwam in dezelfde tijd als ritwinnaar Battaglin over de finishlijn, zijn achterstand op Tom Dumoulin bedraagt echter nog altijd 54”. “Ik ben blij dat mijn ploegmaten me uit de problemen hebben gehouden want er waren in de laatste 25 kilometer toch weer enkele valpartijen. Het was een korte maar nerveuze etappe. Omdat het in de start redelijk lang bergaf ging, vond ik het zelfs nodig mezelf intensief op te warmen op de rollers. Ik vreesde een explosieve start. Uiteindelijk hebben we niet te veel energie verbruikt zodat ik hoop dat er nog wat in de tank zit voor morgen.”

Want dan wacht de Etna, de eerste kennismaking met het hooggebergte. “Ik wacht af”, blijft Froome voorzichtig. “Heel wat klimmers hebben er belang bij om tijdrijder Dumoulin aan te vallen. Ik verwacht dus dat er morgen actie zal zijn. Het zal een explosieve, hectische dag worden. Ikzelf? Ik wil gewoon de dag zo goed mogelijk doorkomen. Ik heb al wat tijd verspeeld de voorbije dagen. Daar moet verandering in komen. Maar de Etna is zeker niet de zwaarste aankomst die we in deze Giro voor de wielen geschoven krijgen. Toch verwacht ik actie. De tegenwind die vorig jaar de beklimming op slot deed, is morgen niet van de partij. Dat nodigt uit tot aanvallen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.