Spanning in het Midden-Oosten loopt op: raketten vliegen heen en weer tussen Israël en Syrië

Spanning in het Midden-Oosten loopt op: raketten vliegen heen en weer tussen Israël en Syrië

Foto: AFP

Iran heeft woensdagnacht vanuit Syrië twintig raketten afgevuurd op Israëlische militaire doelwitten op de Golanhoogvlakte. Dat zegt de woordvoerder van het Israëlische leger. “Verscheidene raketten werden onderschept. Er zijn geen Israëlische slachtoffers.” De Israëli’s reageerden meteen met bombardementen op Syrië.

Spanning in het Midden-Oosten loopt op: raketten vliegen heen en weer tussen Israël en Syrië
Israël reageerde drie uur na de Iraanse aanval met bombardementen op Syrië Foto: Photo News

Volgens de Israëlische woordvoerder Jonathan Conricus zitten de Quds-brigades, de speciale eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde, achter de aanval, die woensdagavond omstreeks 23 uur Belgische tijd plaatsvond. “Het Israëlische leger beschouwt deze Iraanse aanval als ernstig”, aldus de luitenant-kolonel.

Volgens defensieminister Avigdor Lieberman bleef de Israëlische infrastructuur gespaard van grote schade: geen van de twintig Iraanse raketten vielen neer in door Israël gecontroleerd gebied, en vier ervan konden onderschept worden door het raketafweersysteem.

Meteen tegenaanval

Woordvoerder Conricus bevestigde ook dat Israël om 2 uur Belgische tijd al reageerde op de aanval. “Het Israëlische leger heeft tientallen Iraanse militaire doelwitten in Syrië aangevallen in een reactie op de Iraanse raketaanval.” Daarbij zou “nagenoeg alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië geraakt zijn”, aldus minister Lieberman.

Spanning in het Midden-Oosten loopt op: raketten vliegen heen en weer tussen Israël en Syrië
Het Israëlische leger op de Golanhoogte staat op scherp Foto: REUTERS

Volgens het Israëlische leger gaat het om de grootste aanval ooit die het tegen Iraanse doelwitten heeft ondernomen. “Het Israëlische leger wil de situatie niet verder laten escaleren, maar verdere pogingen om Israël aan te vallen, zullen een zware reactie als gevolg hebben”, benadrukt Conricus. Daarnaast roept Israël het Syrische leger op om zich afzijdig te houden.

Minister Lieberman hoopt dat Teheran de boodschap nu begrepen heeft. “Ik hoop dat deze episode afgesloten is en dat ze het nu begrepen hebben. Wij hebben geen belang bij een escalatie, maar we moeten wel op elk scenario voorbereid zijn. Als de regen op ons valt, dan zal het bij hen stormen”, waarschuwde hij.

Bombardementen in Syrië

Volgens het Russische leger gebruikte Israël 28 vliegtuigen en vuurde het 70 raketten af. Op een kaartje dat het Israëlische leger heeft verspreid, is te zien waar in Syrië het heeft toegeslagen. Onder meer het zuidwestelijke gouvernement Quneitra, op het Syrische deel van de Golanhoogten, werd geviseerd, net als de regio rond Damascus.

In een filmpje op de officiële Twitteraccount van het Israëlische leger wordt uitgelegd hoe een mobiele raketlanceerder van de Iraanse Revolutionaire Garde werd uitgeschakeld in Al-Kiswah, op ruim tien kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

Daarbij kwamen volgens het Syrische Waarnemingscentrum voor Mensenrechten minstens 23 strijders van het regime van president Assad om het leven: vijf Syriërs en 18 “strijders van geallieerde groepen”.

Het Syrische staatspersagentschap Sana meldt dan weer dat de Syrische luchtafweer “tientallen raketten uit de lucht heeft geschoten”, onder meer op de luchthaven van Damascus, en dat slechts een handvol hun doelwitten hebben bereikt. Bronnen binnen het Syrische regeringsleger geven te kennen dat onder andere een militaire luchtmachtbasis in Al-Dumayr, ten noordoosten van Damascus, werd geraakt, net als een legerbasis nabij de zuidelijke stad Dera.

Spanning stijgt

Israël had dinsdagavond - vlak nadat Amerikaans president Trump bekendgemaakte dat de VS uit het nucleaire akkoord met Iran stapte - nog aangekondigd dat het zijn leger op de Golanhoogten in staat van paraatheid bracht. Het land zei “ongewone activiteiten van Iraanse troepen in Syrië” te hebben waargenomen.

Niet lang daarna meldden Syrische staatsmedia en het Syrisch observatorium dat Israël luchtaanvallen had uitgevoerd op een Iraans wapendepot in Al-Kiswah. Volgens het observatorium vielen daarbij vijftien doden, onder wie acht Iraniërs.

Iran is een van de partijen die het Syrische regeringsleger steunen, net als de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en Rusland. Volgens Israël heeft het sjiitische Iran de voorbije maanden zijn militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk uitgebouwd. Volgens Conricus heeft Israël de voorbije maanden ook meerdere Iraanse aanvallen afgewend.

Israël nam tijdens de oorlog van 1967 het grootste deel van de Golanhoogte in. Zeven jaar later kwam er een akkoord over een wapenstilstand. Sindsdien zien VN-blauwhelmen op de Golanhoogte toe op de wapenstilstand tussen Israël en Syrië.

Rusland, Duitsland en Frankrijk roepen op tot kalmte

De Franse president Emmanuel Macron roept beide partijen op tot een “de-escalatie”, zo is in zijn omgeving vernomen. Macron vertoeft donderdag in het Duitse Aken, waar hij een belangrijke Europese onderscheiding in ontvangst zal nemen. Later op de dag zal het Franse staatshoofd de gespannen situatie in Syrië bespreken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Berlijn noemde de Iraanse bombardementen op de Syrische Golanhoogte dan weer een “ernstige provocatie”. Israël “heeft het recht zich te verdedigen”, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook vanuit Rusland weerklonk een oproep tot “terughoudendheid”. “We hebben contacten met alle partijen gehad. We roepen op tot terughoudendheid”, zo verklaarde viceminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov, die zijn “bezorgdheid” uitte over de militaire escalatie.

Door het geweld stegen donderdag de olieprijzen: door de confrontatie laaiden de zorgen over de toenemende onrust in het Midden-Oosten verder op. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) stond rond het middaguur 0,7 procent hoger op 71,63 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent tot 77,50 dollar per vat. Daarmee staan de prijzen op het hoogste niveau sinds het najaar van 2014.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees