Beauty

ADVIES. Ik wil een pruik. Waar moet ik op letten?

ADVIES. Ik wil een pruik. Waar moet ik op letten?

Foto: Shutterstock

Omdat je eer een nodig hebt of gewoon voor de fun: BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology legt uit wat je moet weten over de aanschaf van een pruik.

DE MAAT

Van Kylie Jenner op Coachella tot Zwanetta op ‘Temptation Island’: de pruik is hip. Maar voor je jezelf een exemplaar aanschaft, is het nodig om te weten waarvoor ze zal dienen. Is het voor een verkleedfeestje of voor dagelijks gebruik? Synthetische pruiken kan je kopen vanaf zo’n tien euro. Ze bestaan in alle vormen en kleuren, zelfs met fluo franjes, en zijn ideaal om aan te trekken op een themafeest. Let wel: deze pruiken hebben vaak een universele maat. Veel aanpassingen – op het bijknippen van een froufrou na - kun je niet aanbrengen.

VERZORGING

Zoek je een pruik voor dagelijks gebruik om medische redenen of gewoon omdat je snel van kapsel wilt wisselen? In gespecialiseerde winkels vind je synthetische modellen van betere kwaliteit dan in de feestwinkel. Deze lokken kan je wassen (bij voorkeur om de paar weken) en de pruik behoudt haar vorm. Het nadeel? Je mag ze niet stylen met warmtetools. Je kunt ook kiezen voor een exemplaar met echt haar. In dat geval wordt de pruik volledig aangepast tot je de gewenste coupe hebt. Als je ze goed verzorgt (lees: niet dagelijks met krul- of steiltang werken) gaat het accessoire jaren mee.

NA DE HAARLIJN

Tegenwoordig bestaan er ook pruiken die je in je eigen haar kunt haken. Hollywoodster Jessica Simpson heeft onlangs een collectie uitgebracht met enkele van die items. Hierbij wordt de natuurlijke haarlijn behouden, de pruik schuift erin en voegt net over de haarlijn meer volume toe met een weelderige haardos als resultaat.

HET TOUPET

Wist je trouwens dat de toupetjes vandaag sterk geëvolueerd zijn? Ze worden in een speciaalzaak vastgeplakt en blijven weken op hun plaats zitten. Je moet ze ’s nachts niet meer uitdoen en ongelukjes, onder meer door de wind, zijn uitgesloten.

Corrigeer