Pastoor weigert toegang tot kerk, ouders organiseren eerste communie dan maar zelf

Pastoor weigert toegang tot kerk, ouders organiseren eerste communie dan maar zelf

Ouders en kinderen zetten de parochiezaal klaar voor de communie. Foto: jhp

Merchtem -

Op zaterdag 12 mei vieren 9 kinderen in Peizegem hun eerste communie. Ze wilden dit graag doen in de parochiekerk, maar dit wordt niet toegelaten door deken en zonepastoor Guido Moeys. En dus organiseren de ouders zélf de communie, via ‘Rent a Priest’.

Wat vooraf ging: deken en pastoor Guido Moeys besliste in 2016 dat de eerste communie kan plaatsvinden tussen januari en eind mei. Ouders zouden voortaan dus kunnen kiezen wanneer hun kindje de eerste communie doet. Moeys wilde met de beslissing naar eigen zeggen “af van het grote kinderfeest, waarin de essentie van een eucharistieviering verloren gaat.” Daarnaast stelde hij dat de communie moet gebeuren in de hoofdkerk in Opwijk.

Eigen dorpskerk is onbespreekbaar

Niet alle ouders zijn opgezet met de nieuwe richtlijnen. “Alle kinderen die binnen de zone hun eerste communie willen vieren, moeten dit doen in de hoofdkerk in Opwijk tijdens een gewone zondagsviering”, zegt Karl Van Rompa, vader van een eerste communicant. “De ouders van de communicanten in Peizegem vonden dat hun kinderen dit evenwel in de eigen dorpskerk zouden moeten kunnen vieren, en trokken daarom naar Moeys met de vraag om de communie alsnog tijdens een viering in Peizegem te laten doorgaan. Dit bleek echter onbespreekbaar.”

Daarop besloten de ouders om dan maar zelf een viering te organiseren. “Via Rent a Priest werd iemand bereid gevonden om deze viering in goede banen te leiden”, zegt Van Rompa. “De kerkraad van Peizegem gaf ons ook de toestemming om de parochiekerk te gebruiken. Enkele weken stelde Moeys alsnog schriftelijk zijn veto tegen het gebruik van de kerk. We moesten dus op zoek naar een alternatieve locatie. We kunnen nu terecht in de parochiezaal. Het is jammer dat het zo moest gaan, maar het zorgde wel voor een positieve dynamiek bij de ouders van de communicanten.”

De zaal werd door de ouders inmiddels helemaal klaargemaakt. Er worden meer dan 300 bezoekers verwacht. “De voorbije maanden is samen met de kinderen hard gewerkt aan de voorbereiding van de viering. De kinderen zijn intensief bezig geweest met de betekenis van die eerste communie en weten nu heel goed dat het een feest is dat meer betekent dan alleen maar cadeautjes krijgen. Wij hopen dat heel wat mensen van Peizegem met ons komen meevieren.”

De ouders verspreidden een brief in Peizegem om hun grieven duidelijk te maken. Ze willen een positieve boodschap brengen, vooral omdat ze hopen dat er komende jaren wél een oplossing kan worden gevonden met de pastoor.

“Buitenkerkelijke activiteit

Die reageert alvast kort. “Dit is voor mij een buitenkerkelijke activiteit. En daarover zal ik nooit communiceren, dat doe ik over het voetbal ook niet.”

In Peizegem werd daarover gisteren al zeer verontwaardigd gereageerd. Toch willen de ouders er zaterdag een mooie viering van maken. Het thema is ‘Nooit alleen’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees