Zeventien hypermarkten van Carrefour vrijdag dicht door staking: “Ze gijzelen de klanten”

Zeventien hypermarkten van Carrefour vrijdag dicht door staking: “Ze gijzelen de klanten”

Het stakende personeel houdt de wacht voor de ingang van de Carrefour-winkel in Sint-Eloois-Vijve Foto: if

Brugge / Drogenbos / Kraainem / Waregem -

Zeventien hypermarkten van Carrefour blijven vrijdag gesloten door een staking van het personeel. Dat bevestigt de woordvoerder van de supermarktgroep. De stakingsactie is een gevolg van de herstructurering die begin dit jaar was aangekondigd.

Het gaat om drie supermarkten in Brussel, tien in Wallonië en vier in Vlaanderen: Sint-Kruis Brugge, Drogenbos, Kraainem en Sint-Eloois-Vijve, deelgemeente van Waregem. In die laatste winkel dropen alvast heel wat klanten ontevreden af. “Ze gijzelen de klanten”, liet een boze man noteren.

Volgens de vakbonden is het personeel ontevreden over de manier waarop het sociaal overleg verloopt, sinds in januari een grote herstructurering werd aangekondigd. Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond zit er geen schot in de zaak. In Sint-Eloois-Vijve is het personeel ook ontevreden dat er meer flexibiliteit van hen wordt gevraagd, terwijl er vijf mensen moeten afvloeien.

“Totale desinformatie”, weerlegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve de woorden van de vakbond. “Wij willen verder gaan, maar we kregen van de vakbonden achthonderd vragen die we moeten beantwoorden, en kregen vier maal de vraag de nieuwe werkorganisatie voor te stellen. Bovendien hebben we de agenda van het overleg samen bepaald.”

Ook de beweringen van de vakbond over verregaande polyvalentie worden door het bedrijf ontkend. “Het is de bedoeling dat de mensen in de winkel een hoofdtaak hebben, maar dat ze bijvoorbeeld als het druk is ook aan de kassa kunnen bijspringen. Of omgekeerd. Van gebroken uren is helemaal geen sprake”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees